Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Citskovski

Nacionālā teātra Grandi izrādē "Juveliera jubileja"

«Juveliera jubileja» par eksistenciālām vērtībām Nacionālajā teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Astrīda Kairiša, Lolita Cauka, Lāsma Kugrēna, Dace Bonāte, Ģirts Jakovļevs un Uldis Dumpis – Nacionālā teātra grandi spēlē jaunajā izrādē “Juveliera jubileja”. Izrādi iestudē režisors Ģirts Ēcis, izvēloties divus aktieru sastāvus. Pirmizrāde šovakar Nacionālā teātra Aktieru zālē.

Izrādes “Juveliera jubileja” ģenerālmēģinājumu pirmie iesāk Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs un Dace Bonāte. Otrs sastāvs ir Uldis Dumpis, Lolota Cauka un Lāsma Kugrēna. Ir tik saistoši redzēt teātra grandus stāstā, kas uzdod jautājumu: „Kā dzīvot?”

„Tad, kad mēs ielidojam Londonas lidostā, mēs ieraugām divus milzīgus panno, kur mēs redzam Elizabeti II šodien un Elizabeti II savas kronēšanas dienā. Kad skatāmies uz nosauktajiem aktieriem, mēs katrs redzam viņus ne tikai šodien, bet to reizi, kad mēs viņus ieraudzījām pirmo reizi, kad viņi bija jauni un katrs savā lomā uzmirdzēja tā, ka tu nevari aizmirst to mūža garumā,” uzsver Nacionālā teātra direktora palīdze repertuāra jautājumos Ieva Struka.

Lugas autore Nikola Makolifa rakstījusi darbu sev, pati arī spēlējusi. Viņa stāsta par juvelieri Morisu Hodžeramu, kurš savā 30.dzimšanas dienā devās uz Bekingemas pili, lai paņemtu karaliskās regālijas un aizvestu tās uz Vestminsteras abatiju, kur nākamajā dienā notika Karalienes Elizabetes II kronēšana. Pilī viņš satika Elizabeti, kas tobrīd vēl nebija karaliene, un iemīlējās. Arī 90.jubilejā viņš gaida karalieni.

„Pamats, kas man interesē, ir par absolūtu pārliecību, kad ir jāaiziet pašam. Par tādu kā eitanāziju. Respektīvi, kad cilvēks saprot, ka ir laiks, un gribas pie pilnas apziņas aiziet, nevis nav īsti skaidrs, kādā sakarā un kāpēc tu vēl dzīvo,” skaidro izrādes režisors Ģirts Ēcis.

Jaunais iestudējums rosina domāt par eksistenciālām vērtībām. Jaunībā reti kurš domā par dzīves jēgu, par to, kā esam dzīvojuši.

„Sapņus nevajag aizmirst un sapņus nevajag nodot. Ja tu tici savam sapnim pa īstam, tad, visticamāk, pats arī piepildīsies,” uzskata Struka.

Režisors Ģirts Ēcis izrādei veidojis arī scenogrāfiju; kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, video mākslinieks Toms Zeļģis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti