Kultūras ziņas

Kora "Latvija" koncerti Sanktpēterburgā un Maskavā

Kultūras ziņas

Austrumi ienāk Rīgā

"M.Butterfly" pirmizrāde Dailes teātrī

Juris Žagars: Ceru, ka «M.Butterfly» ietekmēs mūsu homofobo sabiedrību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Es ļoti ceru, ka izrāde "M.Butterfly" kaut kādā mērā mūsu homofobo sabiedrību pagriezīs mīlestības virzienā. Mīlestība ir patiesībā universāla, un tur nav svarīgi, vai tā ir mīlestība pret vīrieti vai sievieti," intervijā Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotājiem norāda aktieris Juris Žagars, kurš piektdienas vakarā kāps uz Dailes teātra Lielās skatuves Renē Galimāra lomā "M.Butterfly" pimizrādē.

Deivida Henrija Hvanga lugu "Em Baterflai" pirms divdesmit gadiem iepazinām filmā ar Džeremiju Aironsu, kur lieliskais britu aktieris izdzīvoja franču diplomāta mīlas stāstu pret Austrumu sievieti, kas patiesībā izrādās vīrietis, turklāt vēl spiegs. Jau no 8.novembra skatītāji var novērtēt, kā ar sarežģīto attiecību drāmu tiek galā Dailes teātra aktieris Juris Žagars un viņa jaunais kolēģis Dainis Grūbe.

Tas, ka daļa skatītāju atceras filmu un nevilšus varētu to salīdzināt ar jauno iestudējumu, režisorei Laura Grozai nešķiet traucēklis.

„Es priecājos, ka ir kāds priekšvēstnesis šai izrādei, ka cilvēki daudzi jau zina, par ko ir runa, bet burtiski salīdzināt nevar, filmā reālpsiholoģija, mēs ejam lielākā absurdā, un izmantojot tos izteiksmes līdzekļus, kas ir teātrī," bilst režisore Laura Groza-Ķibere

Izrādes darbība konfrontējas starp tagadni, kurā norit tiesas process pār valsts nodevībā apsūdzēto Galimāru, un pagātni, kurā franču diplomāts satiek un liktenīgi iemīl Ķīnas operas dīvu Song Lilingu, nepārspējamu Madam Butterfly lomā.

Dīvas un vienlaikus ķīniešu komunistiskās valdības spiega lomā Dainis Grūbe, kurš atzīst, ka šī ir līdz šim pati grūtākā loma.

„Ļoti smagi gāja, paldies Dievam, Laura bijusi pacietīga, sita mani ar Jura palīdzību, ar Ingas Krasovskas, horeogrāfes palīdzību, tad visi trīs ir mani situši un izmīcījuši, tad arī esam tikuši jau līdz rezultātam," atklāj Dains Grūbe. „Ķīniešu operā, kā zināms, sieviešu lomas ilgi izpildīja vīrieši, mazus puisīšus aizved uz Pekinas operas skolu, viņiem ir jāsaka visu laiku – es esmu meitene, un tā viņi tiek pāraudzināti par homoseksuāļiem."

Neraugoties uz varoņu neskaidro seksuālo identitāti, mūžseno konfliktu starp Rietumiem un Austrumiem un mūsu stereotipiem, šajā stāstā pats galvenais ir mīlestība.

Es ļoti ceru, ka šī izrāde kaut kādā mērā mūsu homofobo sabiedrību tomēr Latvijā pagriezīs tajā virzienā, ka mīlestība ir patiesībā universāla, un tur nav svarīgi, vai tā ir mīlestība pret vīrieti vai sievieti, tai ir universāla daba, un to saprast būtu ļoti labs rezultāts," uzsver Juris Žagars.

"M.Butterfly" pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē 8.novembrī. Jauniestudējumā lomas atveido Juris Žagars (Renē Galimārs), Dainis Grūbe (Song Lilinga), Ģirts Ķesteris (Marks), Lilita Ozoliņa (Biedrene Čina), Vita Vārpiņa (Helga), Kristīne Nevarauska (Renī), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Meitene no žurnāla), Juris Bartkevičs (Manuels Toulons) un Pēteris Gaudiņš (Tiesnesis). Izrādē piedalīsies kontrtenors Sergejs Jēgers (Song Lilingas alter ego).

Līdzās režisorei Laurai Grozai-Ķiberei radošajā komandā darbojas scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska, komponists un aranžējumu autors Kārlis Auzāns, kā arī gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs (Krievija). Lugu no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti