Krustpunktā

Aktuāli: likumprojekts par obligāto vakcināciju atsevišķās nozarēs

Krustpunktā

Izvirzīti SEPLP kandidāti: diskutējam ar Sanitu Upleju, Jāni Siksni un Jāni Eglīti

Juris Žagars: Cilvēki atgriežas pie paraduma apmeklēt teātri, viss iet uz labo pusi

Juris Žagars: Ar «kovidu» Latvija nav dabūjusi pa galvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19, kas ir reāls ienaidnieks, kas ir blakus, kas ienāk ģimenē, diemžēl nav bijis pietiekams iemesls, lai mudinātu cilvēkus vakcinēties, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" zemo interesi par vakcinēšanos pret Covid-19 vērtē Dailes teātra direktors Juris Žagars, taču viņš ir gandarīts par situāciju teātrī – paradums apmeklēt izrādes nav zudis un skatītāju interese par iestudējumiem ir pietiekama.

"Gaisma tuneļa galā ir tajā brīdi, kad biļetes pērk, nevis tajā brīdī, kad izziņo repertuāru vai kaut ko apsoli. Tas nozīmē, ka cilvēki notic, ka izrāde notiks. Tā ir reāla gaisma tuneļa galā," teic Žagars. 

"Man liekas, ka veicinošais faktors ir tas, ka valdība skaidri un gaiši paziņoja, ka tad, kad būs nākamais vilnis, un pilnīgi skaidrs, ka rudenī tas būs, turpmākie ierobežojumi varētu tikt pastiprināti un tie varētu attiekties uz nevakcinētām personām. Bet attiecībā uz vakcinētiem un izslimojušajiem ierobežojumi paliks esošajā līmenī. Tas nozīmē, cilvēki tam tic, cilvēki pērk biļetes, un viss var notikt," uzskata Juris Žagars. "Es nespēju iedomāties scenāriju, kurā mums būtu jāatgriežas iepriekšējā situācijā." Žagars arī vērtē, ka cilvēki vēlas atgriezties normālā dzīvē, atgriezties pie normāliem paradumiem.

"Viens no paradumiem Latvijā, viens no absolūti nepieciešamiem paradumiem ir regulāri apmeklēt teātri. Cilvēki pie tā atgriežas, redzu, ka viss iet uz labo pusi,"

gandarīts ir Juris Žagars. "Cilvēks alkst tieši pēc dzīvā kontakta, un to nekas cits nevar aizstāt."

Dailes teātra lielā zāle pandēmijas laikā kļuvusi funkcionālāka – uzbūvēta mobila starpsiena un izveidoti divi “formāti”, ļaujot to pielāgot 600 un 1000 skatītāju vietām, tāpat ieviesta jauna apskaņošanas sistēma, kā arī sagatavots projekts mazās zāles pārbūvei un “black box” zāles izbūvei.

Vaicāts par to, vai Dailes teātrī tiek plānotas izrādes cilvēkiem, kuri nevar uzrādīt vakcinēšanās sertifikātu, Žagars norādīja, ka neredz tam ekonomisku pamatojumu, izņemot, ja tam būtu valsts finansējums.

Žagars atklāja, ka visi Dailes teātra darbinieki, izņemot vienu, ir vakcinējušies. Viņaprāt, situācija ar zemajiem vakcinācijas rādītājiem sabiedrībā skaidrojama ar to, ka "ar kovidu Latvija nav dabūjusi pa galvu": “Šis kovids, kas ir reāls ienaidnieks, kas tev ir blakus, kas ienāk tavā ģimenē, nav bijis pietiekams diemžēl."

Vēl Žagars uzskata, ka latvieši ir vairāk ezotēriķi, un cilvēkiem, kas ir ezotēriski noskaņoti, liekas, ka ar pozitīvām enerģijām un labām domām tiks galā.

Lai gan pats tic zinātnei, arī viņā ir kāda daļa šī ezoterisma, atzina Žagars.

Komentējot pedagogu zemo interesi saņemt vakcīnu pret Covid-19, Žagars teic, ka vienīgais ceļš ir obligātā vakcinācija atsevišķām profesijām.

Cilvēki, kuri nevakcinējas baiļu, principu vai dezinformācijas dēļ, neinformēti cilvēki un cilvēki, kuriem nav vajadzības pēc vakcīnas, – šādi Žagars iedala tos, kas izvēlējušies nevakcinēties. Viņaprāt, dezinformētie ir vislielākā grupa, arī Dailes teātra darbinieku vidū.

Žagars norādīja, ka visļaunākais ir tas, ka šo dezinformāciju bieži veicinājuši tieši ģimenes ārsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti