Rīta Panorāma

Mārtiņš Karsums par KHL

Rīta Panorāma

Toms Bricis par vētru Ventspilī 3

Juris Jope un Anna Krauja-Čena par rokoperu "Lāčplēsis"

Juris Jope: «Lāčplēsī» slodze būs liela

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rokoperā „Lāčplēsis" slodze būs liela gan vokāli, gan fiziski, bet, ja notiks ķīmija ar skatītājiem, tad būs vieglāk to izdarīt, intervijā Latvijas Televīzijas „Rīta Panorāmā" norāda Latvijas Nacionālā teātra aktieris Juris Jope, kurš atveidos titullomu atjaunotajā rokoperā „Lāčplēsis".

„Esmu dzimis jau brīvā Latvijā un varu tikai iztēloties, ko „Lāčplēsis" nozīmēja tajos laikos cilvēkiem, bet domāju, ka tas vajadzīgs cilvēkiem arī mūsu laikos," atzīst Juris Jope.

Savukārt Anna Krauja-Čena, kurai uzticēta Laimdotas loma, stāsta, ka ir dzimusi mazliet agrāk nekā Juris Jope un kā bērns atceroties dziesmas no rokoperas „Lāčplēsis". Atbildot uz jautājumu, kas ir tā Burtnieku pils, kura mūsdienās būtu jāceļ augšā, Krauja-Čena norāda, ka tās varētu būt vērtības, kuras mēs neizmantojam. Jurim Jopem „Lāčplēsis" ir stāsts par mums visiem – spēju vai nespēju dzīvot tagadnē.

Kangari ir joprojām, un ļoti daudz, tāpat kā Lāčplēši un Līkcepures. Tas stāsts ir par mums pašiem," saka Jope.

Stāstot par pirmo ģenerālmēģinājumu, Jope norāda:

Slodze būs liela gan vokāli, gan fiziski, bet, ja notiks ķīmija ar skatītājiem, tad būs vieglāk to izdarīt."

Jau trešdienas vakarā Ādažu Kultūras centra skatītāji kļūs par lieciniekiem rokoperas "Lāčplēsis" 25 gadu jubilejai veltītā jauniestudējuma pirmizrādei – ar to aizsāksies Latvijas vēsturē vēl nebijusi, mēnesi ilga izrāžu sērija, kuras laikā notiks 25 izrādes lielākajās Latvijas pilsētās.

"Mēs esam liecinieki mākslas notikumam" – tā pēc mēģinājuma noskatīšanās sacīja rokoperas libreta autore Māra Zālīte. Rokoperas "Lāčplēsis" jauniestudējums ir pulcējis vienā komandā spēcīgākos un populārākos Latvijas dziedātājus, mūziķus, dejotājus un aktierus – Daumantu Kalniņu, Juri Jopi, Martu Kristianu Kalniņu, Miku Dukuru, Jāni Kurševu, Paulu Dukuri, Ievu Sutugovu, Jāni Skani, Ati Ieviņu, Juri Vizbuli, Elviju Bušu, Miku Abaroniņu, Ēriku Zepu, Ivo Grīsniņu-Grīsli, Jāni Ķirsi, Dāvidu Kalandiju, Annu Krauju-Čenu, Beāti Zviedri, Rūtu Dūdumu un citus.

Šis ir arī viens no pēdējo gadu dārgākajiem teātra un mūzikas mākslas projektiem – kopējās iestudējuma sagatavošanas un mēnesi ilgās turnejas izmaksas sasniedz turpat pusmiljonu eiro, un tas ļaus ikvienā Latvijas pilsētā parādīt šo rokoperu visā tās krāšņumā – uz katru no turnejas pilsētām vairākos autofurgonos tiks nogādāta uzvedumam nepieciešamā skaņu un gaismu aparatūra, kā arī dekorācijas. Kopumā uzveduma izveidē un norisē ir iesaistīti vairāk nekā 70 cilvēki – aktieri, dziedātāji, mūziķi, dejotāji, tehniķi un administratori.

Uz vairākām izrādēm biļetes ir izpārdotas pilnībā, bet uz daudzām – atlikušas pēdējās biiļetes, kuras var meklēt "Biļešu paradīzē". Rokoperas "Lāčplēsis" izrādes notiks Ādažos, Bauskā, Dobelē, Jelgavā, Saldū, Ventspilī, Tukumā, Baložos, Rīgā, Siguldā, Cēsīs, Limbažos, Valmierā, Liepājā, Madonā, Alūksnē, Rēzeknē, Preiļos, Daugavpilī, Jēkabpilī un Aizkrauklē no 30. oktobra līdz 25. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti