JRT jauniestudējums «Austrumvējš rietumvējš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunajā Rīgas teātrī tapusi izrāde pēc Nobela prēmijas laureātes, pasaulslavenās romānistes Perlas Bakas romāna „Austrumvējš rietumvējš. Iestudējums ir stāsts par mīlestību un divu ļoti atšķirīgu cilvēku ceļu vienam pie otra.

Tas ir stāsts par jaunu, viduslaiku garā audzinātu ķīniešu sievieti, kura tiek izprecināta moderni domājošam, Amerikā izglītotam vīrietim. Pasaulē, kurā saduras dažādas, krasi atšķirīgas, pat pretējas kultūras un tradīcijas, viņi atrod ceļu, kā veidot paši savējo.

Viens no galvenās lomas atveidotājiem (ķīniešu ārsts skolojies Amerikā) Kaspars Znotiņš iestudējumu salīdzina ar mūsu “Indrāniem”, kur sagrūst vecās uz hierarhiju balstītās dzimtas vērtības.

“Svarīgi ir saprast galveno ķīniešu principu, ka jaunākais pakļaujas vecākajam. Hierarhiskais princips ir pāri visam, tas viņos jau ir ieaudzināts no pašas bērnības un ir asinīs, pat ja skolojies Rietumos,” pārliecināts ir Znotiņš.

Par savu titullomu stāsta aktrise Jana Čivžele: “Ķīniešu sievietes ir elastīgas un pakļāvīgas. Man tas saskan ar Guelanu, es arī varu izplesties un sarauties. Bet man kā aktrisei bija interesanti meklēt formu – kā viņas kustas – galva, rokas, protams, man pārbaudījums ir sietās kājās.”

Iestudējuma režisore ir Māra Ķimele, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Inga Bermaka un Agnese Stabiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti