JRT izrāde «Soņa» izpelnās ovācijas teātra festivālā Grieķijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde “Soņa” guvusi plašu skatītāju atzinību Atēnu un Epidavra teātra festivālā, kas norisinājās Grieķijas galvaspilsētā.

Izrādes režisora Alvja Hermaņa vārds jau ir pazīstams grieķu auditorijai, jo līdz šim viņš ar viesizrādēm ir viesojies Atēnās divreiz. Turklāt 2007.gadā Salonikos Hermanis ir saņēmis Eiropas Jauno realitātes balvu. Tomēr, kā intervijā Latvijas Radio atzinuši paši skatītāji, daudziem šī bijusi pirmā iespēja iepazīties ar Latvijas teātri.

Atēnu un Epidavra festivāls šogad svin savu 60. gadadienu. Šis ir viens no centrālajiem Grieķijas kultūras dzīves pasākumiem, kas, spītējot krīzei, vienmēr piesaista lielu skatītāju uzmanību. Šogad ar izrādēm aicināti izcilākie mākslinieki no visas pasaules, tostarp Jaunais Rīgas teātris ar izrādi “Soņa”.

Festivāla sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Panajotopulu intervijā Latvijas Radio saka, ka Hermanis ir labi zināms Grieķijas skatītājiem un interese par viņa darbiem ir nemainīgi liela. „Jaunās sabiedrības, kas ir Baltijas apvidū, var piedāvāt jaunas lietas mākslā. Mēs par to dzirdam visu laiku. Mēs zinām, ka kaut kas tur notiek, bet mēs nezinām daudz,” saka Panajotopulu. „Jo ir diezgan grūti organizēt biežas viesizrādes Grieķijā vai grieķu māksliniekiem doties uz Baltijas valstīm. Jāņem vērā arī finanšu krīzes ietekme. Taču māksla atrod savu ceļu. Es ceru, ka šī izrāde ir tikai sākums mūsu sadarbībai kultūras jomā un mums būs iespēja iepazīties arī ar citiem mākslas veidiem no Latvijas, ne tikai teātri,” norāda Panajotopulu.

Lielā bijušās rūpnīcas ceha ēka ir viena no daudzām pamestajām celtnēm šajā Atēnu rajonā. Pirms gadu desmitiem milzīgajos angāros mutuļoja aktīva ražošanas dzīve. Tagad šajā postmodernajā vidē itin labi iederas Atēnu festivāls.

Izrāde, kuras pamatā ir mūsdienu Krievijas rakstnieces Tatjanas Tolstajas stāsts, ir teātra repertuārā jau deviņus gadus. Izcils aktieru darbs savienojumā ar aizkustinošu stāstu un autentiskajām dekorācijām iekaro aizvien jaunas auditorijas visās pasaules malās.

Spriežot pēc aplausiem un atsauksmēm, arī Grieķijas auditorija nepalika vienaldzīga.

Kā atzīst viens no aptaujātajiem skatītājiem, viņam izrāde ļoti patika un likās īpaša. Viņš atzīmēja, ka režisors ir rūpīgi gatavojies šai izrādei, jo spējis pasniegt stāsta atmosfēru un vienkāršumu. Tas, kas skatītāju pārsteidza, bija centrālās lomas atveidotāja izkoptās kustības. Bija redzams, ka viņš šīs kustības veicis tūkstošiem reižu. JRT un izrādes “Soņa” galvenie aktieri ir Gundars Āboliņš un Jevgēnijs Isajevs.

Cits skatītājs izceļ to, ka izrāde ir ļoti vienkārša un aizkustinoša, Čehova stilā. „Mēs to izdzīvojam katru dienu – rutīna, ikdienišķas lietas – kas reizē ir nekas īpašs, bet tai pašā laikā tur slēpjas visa dzīves jēga,” viņš teica.

Kāda sieviete iespaidus draudzeņu lokā apspriež, mēģinot saprast izrādi. „Pats par sevi stāsts ir visai traģisks, bet parādīts kā joks. Un mēs mēģinām saprast, kāpē?. Vai tāpēc, ka autors gribējis nedaudz distancēties no šī paša stāsta? Iespējams. Taču aktieru spēle ir fantastiska. Latvijas māksliniekus mēs redzējām pirmo reizi un mums patika,"atzīmēja skatītāja.

Vēl kāds vīrietis sajūsmināts slavē izrādi, sakot, ka tā bijusi izcila un bez liekvārdības. „Stāsts pats par sevi iekrīt sirdī. Lai to saprastu, pietika ar to ainu, ko auditorijas priekšā uzbūra aktieri. Teātris vienmēr mūs māca būt labākiem savā dzīvē,” viņš saka.

Arī citas aptaujātās skatītājas atzinušas, ka tā bija ļoti gudra izrāde, kuru vērts noskatīties. Tiesa, beigās iztrūka nedaudz izskaidrojuma. Tomēr tas ir teātris, kas liek pašam meklēt atbildes. 

Arī Grieķijas presē bijušas pozitīvas atsauksmes par Latvijas mākslinieku pienesumu, saka Panajotopulu, kas pēta grieķu žurnālistu publikācijas saistībā ar festivālu. Arī viņu personīgi šī izrāde uzrunājusi. 

„Man patika uzstāšanās. Divi aktieri ir tiešām izcili. Režisors izmantoja ļoti emocionālu pieeju izrādei, kas mani patiesi aizkustināja. Tas nav viedoklis, par kuru būtu ilgi prātojusi. Tas ir viedoklis, kas nāk no manas sirds. Turklāt es biju ārkārtīgi priecīga iepazīties ar teātri no citas kultūras,” viņa komentē.

Jaunā Rīgas teātra izrāde dāvājusi pozitīvās emocijas ne tikai grieķiem, bet arī latviešiem, kas pastāvīgi dzīvo Grieķijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti