Dienas ziņas

Skolēni mācās audzēt kartupeļus

Dienas ziņas

Rīgā atklāts Centra sporta kvartāls

Johans Brēms - slavens Čehijā, nezināms dzimtajā Latvijā

Johans Brēms - slavens Čehijā, nezināms dzimtajā Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” sestdien atklāja Čehijas un Vācijas kultūrvēsturē augstu vērtētam scenogrāfam, arhitektam un gleznotājam Johanam Brēmam veltītu izstādi. Tajā apskatāmi viņa teātra izrāžu scenogrāfijas maketi, uzbūvēto oriģinālo skatuvju fotogrāfijas un skices. Izstādi uz Latviju atvedusi Čehijas vēstniecība, un čehi neslēpj, ka Brēmu uzskata par ģēniju. Savukārt lielai daļai klātesošo liepājnieku bija pārsteigums uzzināt, ka ārvalstīs cienītais scenogrāfs dzimis un audzis Liepājā.

1907. gadā Liepājas centrā, Peldu ielā 44, vācu ārsta ģimenē pasaulē nāca Johans Brēms, kuru vēlāk Vācijā un Čehijā iepazina kā avangardisku scenogrāfu un ierakstīja vairāku Eiropas valstu teātru vēsturē. Lai gan Brēms pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados kādu laiku vadījis teātra trupu Liepājā un veidojis scenogrāfiju vācu izrādēm Rīgā, Latvijā par viņa darbību nekādas liecības nav saglabājušās.

"Mums pašiem tas bija jaunums šī gada sākumā, kad Čehijas vēstniecība lūdza palīdzēt Liepājas pašvaldību sameklēt kādu informāciju par šo talantīgo cilvēku," pastāstīja Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens. "Ar interesi sākām pētīt. Izrādījās, ka tā īsti nav ko pētīt. Muzejā materiālu nebija, teātrī šādu uzvārdu zināja, bet bija pārsteigti, ka tas ir ar Liepāju saistīts cilvēks."

Johans Brēms visilgāko laika posmu – vairāk nekā 40 gadu - nostrādāja Dienvidčehijas teātrī, kur vadīja scenogrāfijas nodaļu, izveidoja vairāk nekā 300 skatuves dizainu, kā arī atjaunoja baroka laika teātri Čehu Krumlovā.

Brēms zināms kā eksperimentētājs ar skatuves telpu. Izstādē var iepazīt arī viņa projektētās grozāmās skatuves un grozāmās skatītāju sēdvietas.

Čehijas Nacionālā muzeja teātra nodaļas vadītājs Vojtehs Polāčehs uzsvēra, ka Brēmu ļoti augsti vērtēja Čehoslovākijā, kur bija spēcīgas avangardiskās scenogrāfijas tradīcijas un blakus esošās Vācijas kustības "Bauhaus" ietekme. "Brēms studēja Vācijā, viņam radās domubiedri Čehijā, tāpēc bija viegli īstenot savus projektus," pastāstīja Polāčehs.

Izstāde par ārvalstīs slaveno , bet šeit, Latvijā, gandrīz nezināmo liepājnieku "Lielajā dzintarā" bez maksas būs skatāma līdz oktobra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti