Kultūra

Aktieri un vietējie iedzīvotāji aicinās atklāt Brasas apkaimi caur "Lāčplēša" ainām

Kultūra

Uģis Brikmanis. In Memoriam

Jauno teātra mākslinieku apvienība "Kvadrifrons": Gribam būt paši sev kungi

Jauno teātra mākslinieku apvienība KVADRIFRONS: gribam būt paši sev kungi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunas vēsmas Latvijas teātra ainavā – kā pastāvīgu spēlētāju ārpus lielajām teātru skatuvēm sevi pieteikusi jauno teātra mākslinieku trupa KVADRIFRONS. Pašlaik tā mājvietu radusi Rīgas cirkā un arī savas pirmās izrādes rādīs tieši tur, lai gan par cirka māksliniekiem paši neplāno kļūt.

KVADRIFRONA pavadībā no oktobra varēs doties arī ekskursijās pa agrāk skatītājiem slēptajām Rīgas cirka telpām, kā ziloņu stalli un klaunu ģērbtuvēm.

Viņi ir pieci – aktieri Reinis Boters, Āris Matesovičs, Ance Strazda, Klāvs Mellis un dramaturgs Evarts Melnalksnis.

Kopš studiju beigšanas pirms trim gadiem jaunie aktieri Reinis, Klāvs, Ance un Āris redzēti gan uz lielo teātru skatuvēm, gan iestudējuši izrādes četratā.

“Jau mācoties Kultūras akadēmijas pēdējā kursā, mēs saaugām kopā un ar Vari Piņķi radījām Andrusa Kivirehka “Trīs stāstus”. Sapratām, ka mums patīk kopā strādāt, cilvēki teica, ka mums forši sanāk, un gribējām to turpināt. Vienā brīdī nonācām pie tā, ka gribam to darīt savā grupā, strādāt ar cilvēkiem, kas mums patīk, taisīt to, kas mums patīk, lai paši sev kaut kādā ziņā esam kungi,” par apvienības tapšanu stāsta Reinis Boters.

“Mēs tolaik bijām tie, kuriem nebija piedāvājumu no teātriem [kļūt par štata aktieriem],” atzīst Āris Matesovičs.

“Sākotnēji tie bija apstākļi, bet vēlāk tas pārvērtās par apzinātu lēmumu,” smejas Reinis.

Nesen četrotnei pievienojies arī Vācijā studējušais dramaturgs Evarts Melnalksnis. Un, iedvesmojušies no “Berlīnes filharmoniķiem”, kas paši sev izraugās diriģentu, nu viņi oficiāli ir teātra trupa KVADRIFRONS.

“Tas ir sācies ar četriem aktieriem, tādēļ “kvadri” – četri un “frons” – seja,” paskaidro Reinis Boters.

“Tas ir skatiens, kas vērsts uz visām debespusēm, uz pagātni un nākotni. KVADRIFRONS ir zīme pārmaiņām, ceļam, nenoteiktībai un meklējumiem,” piebilst Evarts Melnalksnis.

KVADRIFRONS sevi pieteica nupat Valmieras festivālā ar izrādi jauniešiem “Pavasaris”, ko spēlēs arī rudenī Rīgas cirkā. Tur viņiem mājvietu piedāvājusi cirka direktore Ināra Kehre, stāsta Ance Strazda: “Mēs izstāstījām viņai savu redzējumu, Ināra pastāstīja, kādas pārmaiņas grasās notikt šajā ēkā, un starp mums bija dzirkstele. Sanāca tā, ka pašlaik mums ir ļoti veiksmīga sadarbība, un kādu laiku līdz lielajai rekonstrukcijai mēs zinām, ka mēs šeit būsim un mūsu projekti vairāk vai mazāk būs šeit.”

Lai gan jaunā aktieru apvienība nevēlas sevi asociēt ar kādu konkrētu spēles vietu, cirka ēka būs viņu jaunās izrādes-ekskursijas centrā, kas no oktobra ļaus skatītājiem iepazīt vēsturiskās ēkas aizkulises. KVADRIFRONA runasvīri Evarts Melnalksnis un Reinis Boters to sauc par multimediālu ceļojumu cirka vēderā.

“Rādīsim telpas, kuras agrāk skatītājiem bija slēgtas, kurās ir tā patina, kur puteklim vēl ir veco laiku smarža,” teic Evarts.

“Piemēram, zirgu stallis, plēsēju stallis, ziloņu stallis, klaunu ģērbtuves, skaņotāju un gaismotāju telpas, pagrabs… (..) Man tiešām to gribas saukt par ceļojumu cirka vēderā, kurā ir tāds rasols no vēsturiskiem faktiem, sajūtām, enerģijām.

Jau vienkārši izstaigāt tukšas telpas ir interesanti, bet mēs ar savu redzējumu centīsimies to padarīt vēl mazliet interesantāku, izvilkt ārā dažādas leģendas un mazliet tās paspilgtināt,” saka Boters.

“Tā būs mākslinieciska reinterpretācija tai 130 gadu vēsturei, kas ir Rīgas cirkam,” piebilst Melnalksnis.

Cirka zirgu stallī oktobrī notiks arī trupas dalībnieka Klāva Meļļa režijas maģistra darba “Himna” pirmizrāde.

“Man bija lieliska iespēja parādīt šo maģistra darbu savai Kultūras akadēmijas komisijai tieši šajā ēkā, vēl pirms skatītāji tika laisti iekšā. Un visi bija ļoti priecīgi gan par izrādi, gan par telpām. Jo man liekas, ka kaut kādā ziņā mēs aicinām ne tikai uz savām izrādēm, bet arī izbaudīt šīs telpas, kādas tās ir un kādas mēs tās veidojam,” stāsta Mellis.

Līdzīgas iniciatīvas ārpus lielajām skatuvēm īstenojusi arī radošā apvienība "UMKA.LV”, Gaļinas Poliščukas teātra observatorija, teātris TT un citi, norāda Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas katedras vadītāja Zane Kreicberga. Arī KVADRIFRONAM viņa redz nišu Latvijas teātrī.

“Es ļoti, ļoti atbalstu šo viņu ideju. Tas nebūs viegli – uzturēt nelielu kolektīvu ārpus lielākām struktūrām, visu laiku meklēt, kā un ar ko sadarboties. Tas ir diezgan liels spiediens. Bet es esmu ļoti priecīga, ka viņi ir tā izlēmuši un uz to iet, jo tas ir viens no modeļiem, kas daudz kur Eiropā eksistē. Arī Lietuvā un Igaunijā ir daudz šādu kolektīvu, kas tādā veidā strādā. Un man liekas, ka ir pienācis laiks, lai arī Latvijā tādas lietas vairāk attīstītos,” uzskata Kreicberga.

Teātra trupa KVADRIFRONS izrādes Rīgas cirkā sāks spēlēt šā gada oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti