«Jaunie un skaistie» – pie skatītājiem nonāks Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrāžu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 21. augusta nedēļas nogalēs Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) telpās īpašā programmā “Jaunie un skaistie” būs iespējams noskatīties daļu no pavasarī tapušajām jauno aktieru un horeogrāfu diplomdarbu izrādēm, informēja LKA.

2021. gada jūnijā Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura studiju programmas skatuves mākslā absolvēja 43 jaunie mākslinieki – horeogrāfi, aktieri un režisori. Parasti diplomdarba izrāžu skates pavasarī kļūst teju par atsevišķu festivālu, taču šogad, kad pēdējais studiju gads tika pavadīts pārsvarā attālināti, jauno mākslinieku veidotos diplomdarbus redzēja un vērtēja vien ierobežots skatītāju loks. Īpašā izrāžu izlasē – skatē “Jaunie un skaistie” – beidzot jaunos māksliniekus un viņu diplomdarbus būs iespējams satikt arī plašākai publikai.

Skates nosaukums izvēlēts kā veltījums jaunajiem māksliniekiem un skaistajam laikam, kad viņi no studentiem kļūst par profesionāļiem.

Izrāžu skate norisināsies LKA teātra mājā “Zirgu pasts” un LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā augusta un septembra nedēļas nogalēs.

Izrāžu skati atklās Laikmetīgās dejas mākslas programmas absolventu izrādes.

21. augustā “Zirgu pastā” skatītājiem tiks prezentēta Roberta Gailītes izrāde “Aistēti” un Ramonas Levanes izrāde “Elaeis Guineensis”. Gailītes izrāde vēsta par cilvēka ķermeņa skaistumu – jaunrades darba izstrādes process kalpoja kā estētiskā iespaida apzināšana, izpratnes veidošana par to. Savukārt Levanes izrādi ir iedvesmojusi palmu eļļas ražošanas un izmantošanas problemātika un tās aktualitāte.

28. augusta izrādes norisināsies LKA Smiļģa Teātra muzejā. Horeogrāfe Simona Ozola izrādē “Nevaru gribu. Vajag nevaru. Nevajag varu.” pieskaras baiļu tematikai un ar izrādes palīdzību palīdz tikt pāri izrādes veidotāju iekšējām bailēm. Izrādē “Starpstadija” horeogrāfe Katrīna Stepiņa stāsta par iracionālo sapņu pasauli un dejā iekļauj atpazīstamas pusmiega stadijas pieredzes.

Divas laikmetīgās dejas izrādes “Mans skābais krējums” un “Es vairs neesmu tas, kas biju, bet vēl neesmu tas, kas būšu” tik izrādītas “Zirgu pastā” 2. un 3. septembrī. Vladimira Goršantova “Mans skābais krējums” ir personīga izrāde, kurā horeogrāfs atbild uz 10 jautājumiem, kurus viņam uzdevusi mamma. “Es vairs neesmu tas, kas biju, bet vēl neesmu tas, kas būšu” ir tās autores Emīlijas Bergas solo izrāde, kurā viņa dalās ar sajūtām, esot uz pārmaiņu robežas – par esību liminālā telpā.

Skates turpinājumā “Zirgu pastā” būs iespējams noskatīties divas jauno aktieru diplomdarba izrādes. 5. septembrī izrādē “Stepes vilks” (režisore Indra Roga), kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Hermaņa Heses romāna motīviem, skatītājiem būs iespēja nonākt Maģiskajā teātrī kopā ar vientuļnieku Hariju Halleru. Savukārt 11. un 12. septembrī izrādē “Blanša. Baltais mežs” (režisors Mihails Gruzdovs) radošā komanda piedāvās variācijas par labi zināmo Tenesija Viljamsa lugu “Ilgu tramvajs”.

Izrāžu skati noslēgs vēl trīs laikmetīgās dejas izrādes 18. un 19. septembrī – “Anima” (horeogrāfe Darja Turčenko), “SYNC” (horeogrāfe Līva Apšeniece) un “Horizontā” (horeogrāfe Gundega Rēdere). Turčenko izrāde vēsta par cilvēka kolektīvo bezapziņu, Apšenieces izrādē “SYNC” tiek pētīta divu ķermeņu savstarpēja klātesamība, likumsakarības un sinhronizācijas interpretācijas kustību valodā. Savukārt Rēderes izrāde ir ieskats nerimstošā, dzīvā un mainīgā procesā, kā, atdodot daļu sava svara otram un uzņemot daļu partnera svara, rodas smalks kopīgais līdzsvars.

Izrādes iespējams apmeklēt personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 vīrusu pārslimojušas. Pie ieejas būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments.

Daļa no izrādēm būs skatāma arī 12. LKA Skatuves un audiovizuālās mākslas festivālā “Patriarha rudens”, kas šogad notiks no 2. līdz 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti