Jaunie baletdejotāji demonstrēs astoņu gadu darba augļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

19.maija vakarā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sava darba augļus baleta cienītājiem izrādīs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi. Koncerts jau astoņas desmitgades ir noturīga tradīcijas Latvijas baleta kalendārā, šogad to īpašu padarīs viesi - Berlīnes Valsts baletskolas jaunās zvaigznes. Koncertā jaunie mākslinieki rādīs fragmentus no vairākiem klasiskiem baletiem, tajā skaitā Pētera Čaikovska "Gulbja ezera".

Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi jau kopš pagājušā gadsimta 30.gadiem mācību gadu noslēdz ar koncertu LNO. Tā ir stipra un sīksta tradīcija, kas kalpo kā iespēja jaunajiem Latvijas baleta māksliniekiem parādīt sava darba rezultātu.

"Beidzot skolu, tomēr ļoti svarīgs ir šis koncerts," saka Paula Lieldidža-Kolbina. Viņa ir viena no talantīgajām šā gada Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolventēm. Paula atzīst - gatavošanās process ir bijis grūts, šobrīd jau sākas uztraukums pirms lielā koncerta, ar kuru palīdz cīnīties vienīgi šokolāde.

Paula pati izvēlējās savā līdz šim nozīmīgākajā koncertā pasniegt "pas de deux" no Pētera Čaikovska baleta "Gulbja ezers": "Bija dažādi varianti, ko varētu, tad es ar skolotāju parunāju. Man tas ļoti patīk, pēc rakstura arī ļoti patīk šī loma, tādēļ es to izvēlējos." Jautāta, vai jūtas gatava koncertam, jaunā baletdejotāja saka: "Cerams! Varētu vienmēr būt vairāk laika, gribētos, lai būtu vairāk laika, ko sagatavoties, bet gan jau viss būs labi."

"Viņa ir malacis liels, viņa ir tā kā liels sūklītis - ņem no manis visu, ko es saku. Viņa ir domājoša balerīna, man patīk ar tādām strādāt," norāda Paulas skolotāja Jūlija Gurviča, kura pati balerīnas karjeru beidza pagājušajā gadā.

Skolotāja atzīst - audzēknes izvēlētā loma ir ļoti sarežģīta un tehniska, tādēļ tas ir nopietns izaicinājums. "Tā kā tas ir tāds vispazīstamākais "pas de deux" no "Gulbja ezera" - "Melnais gulbis", gribas parādīt augstā līmenī, lai būtu viss skaisti, profesionāli un akadēmiski. Visu, ko viņa spēj," pauž Jūlija Gurviča.

Koncertā galvenās lomas spēlēs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pēdējā kursa audzēkņi, tomēr piedalīsies arī jaunāki dejotāji. Kopā koncertā dejos vairāk nekā 50 jauno mākslinieku.

Kā stāsta Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pasākumu rīkotāja Regīna Kaupuža, koncerts ir iespēja pierādīt savu varējumu. "Tas koncerts tiešām ir kā diplomeksāmens. Protams, neoficiāli, bet patiesībā pēc būtības tas ir kā diplomeksāmens, kur tu parādi, ko tad tu pa tiem astoņiem gadiem esi iemācījies; tā būtība, kāpēc mācās astoņus gadus baletā, lai varētu dejot uz skatuves. Šī ir tā reize, kad tu pierādi vai parādi, ko tu vari, vai tevi ņems Latvijas Nacionālais balets vai kāda cita trupa, vai tu vispār vari turpināt ar baletu, vai tu būsi zvaigzne, vai tu būsi ļoti labs dejotājs, vai tu būsi profesionālis vispirms," skaidro Regīna Kaupuža.

Koncertā būs redzami fragmenti no baleta izrādēm "Dons Kihots", "Gadalaiki", "Korsārs" un vairākiem citiem baletiem. Koncerta repertuāru raksturo Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pedagogs Marians Butkēvičs: "Klasika, tā ir klasika. Tas ir tas mantojums, ko mēs esam pārņēmuši no saviem pedagogiem un ko mēs arī turpinām mācīt savos audzēkņos, viss tas skaistais baletā."

Šis gads būs īpašs arī viesu dēļ. Koncertā uzstāsies ne tikai Latvijas audzēkņi, bet arī Berlīnes Valsts baletskolas dejotāji. Kā norāda Regīna Kaupuža, tā ir spēcīga skola ar talantīgiem dejotājiem. Skatītājiem būs interesanti viņus salīdzināt ar Latvijas jaunajiem māksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti