Rīta Panorāma

Saruna ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Rīta Panorāma

Covid-19 gadījumus skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus

Jaunatnes teātrim 80! Sarunas ar Jaunatnes teātra aktrisi Antu Krūmiņu

Jaunatnes teātrim – 80. Saruna ar aktrisi Antu Krūmiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1941. gada 27. janvārī ar Alekseja Tolstoja "Zelta atslēdziņu" tika atklāts Jaunatnes teātris, kas Otrā pasaules kara laikā nedarbojās, jo tas bija saistīts ar padomju okupācijas ideoloģiju un vācu okupācijas laikā nevarēja eksistēt. 2021. gadā Jaunatnes teātrim – 80. dzimšanas diena.

Jaunatnes teātrī notika tādas izrādes, kādu citos teātros nemaz nebija, atzina aktrise Anta Krūmiņa: “Gribētos pieminēt režisora Pētera Pētersona Čaka dzejas izrādi “Spēlē, spēlmani!”. Manuprāt, tā bija pirmā dzirkstele visiem tālākajiem notikumiem, jo tik svētsvinīgu klusumu, kas vienoja aktieru ansambli uz skatuves kopā ar skatītāju pārpildīto zāli... 

Tas klusums, kas bija pēc katras izrādes, tas bija neaprakstāms. Šis klusums bija pilnīgi taustāms. Tas bija svēts.

Un tādi mirkļi laikam teātros gadās ļoti reti.”

Viņa aicināja neaizmirst vairāku režisoru ieguldījumu Jaunatnes teātra attīstībā: “Šobrīd visbiežāk minētais Jaunatnes teātra režisora vārds ir Ādolfs Šapiro, bet bez šī režisora, kuram patiešām mūsu teātrī bija ievērojamas izrādes – Maksima Gorkija “Pēdējie”, Gunāra Priedes “Centrifūga” un vēl daudzas citas, bija arī citi režisori. Ļoti nozīmīgs režisors Jaunatnes teātrī bija Pāvels Homskis, es atgādinu tikai “Emīlu un Berlīnes zēnus” vai “Tilu Pūcesspieģeli” ar Edgaru Liepiņu kā Tilu. Man ir jāpiemin arī Nikolajs Šeiko ar mūsu teātra slaveno iestudējumu “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, “Lācīti Pūku”, “Zaļo putniņu” un citām izrādēm. Ievērojams bija arī notikums, ka pie mums varēja viesoties ļoti daudzi režisori no citiem teātriem. Kaut vai Alfrēds Jaunušans, kurš iestudēja “Princesi Gundegu”. Es domāju, ka teātra vēsture vispār ir ļoti interesanta.”

Viena no aktrises spilgtākajām lomām ir Lācītis Pūks. Viņa piekrita, ka Pūks ir filozofs, un piebilda, ka “viņa filozofija der šodien visvairāk.

Lācītis Pūks nokļuva šaurā bezizejā, man liekas, ka tas ir ļoti mūsdienīgi, un nekas cits neatliek, kā ķepuroties no tās šaurās bezizejas ārā”.

“Es domāju, mēs varam būt lepni, ka, lai gan Jaunatnes teātra 30 gadus vairs nav, tomēr šo teātri atceras. Es saprotu, ka tie, kas šobrīd ir spēka gados, gandrīz neko nezina par šo teātri, vēl jaunākie nezina neko, bet tā paaudze, kas ir gandrīz tik gados, cik Jaunatnes teātris, tie atceras, un, es domāju, ka mēs varam būt lepni par to,” priecājās aktrise.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti