Dienas ziņas

Ventspils novada pagastu diena

Dienas ziņas

Pirmais slaucamo aitu ganāmpulks

Liepājas Universitātē sākas iestājpārbaudījumi aktiermākslā

Jaunajiem aktieriem Liepājā sākas iestājpārbaudījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājas Universitātē 5.septembrī sākās iestājpārbaudījumi jaunajā studiju programmā aktiermākslā, kas veidota Liepājas teātra vajadzībām. Interese ir liela – uz 12 budžeta vietām līdz pēdējai dokumentu iesniegšanas dienai bija saņemti 40 pieteikumi. Iepriekš Liepājas teātrī jaunie aktieri ienāca pirms septiņiem gadiem un aktierprasmi bija apguvuši Lietuvā, Klaipēdā. Ideja šogad veidot kursu Liepājā, ārpus Latvijas Kultūras akadēmijas, kas aktierus sagatavo līdz šim, tiek vērtēta dažādi. Šogad Kultūras akadēmijā Rīgā studijas sāk īpaši Valmieras teātrim izveidots kurss.

Šodien topošo aktieru iestājpārbaudījumu laikā komisija vērtēja viņu sagatavotos monologus prozā, dzejoļus, dziesmas un etīdes. Līdz šim aktieri Liepājas teātrim visbiežāk sagatavoti Rīgā, un, kā rāda pieredze, lielākā daļa no tiem pēc studiju beigšanas uzsākuši darbu kādā no tur esošajiem teātriem. Tieši tāpēc Liepājas teātra vadība uzskata, ka jaunie aktieri jāsagatavo tepat – Liepājā. Lai gan vietējai universitātei tā ir jauna pieredze.

"Tā ir liela atbildība. Viņi ir dažādi cilvēki. Jebkurai profesijai ir vajadzīga kaut kādi ieguldījumi, lai veidotos profesionālis," norāda Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

"Sapnis jau vairākus gadus, varbūt ne sapnis, bet mērķis," uzsver reflektante Gabriela Gudeģe. "Ja mani uzņems šeit, tad es domāju, ka Liepājas teātris nav tas sliktākais."

“Es priecāšos par jebkuru teātri. Man īpaši nav ieceres par kādu konkrētu teātri. Es vienkārši gribu šajā profesijā strādāt,” - tā savukārt reflektante Karīna Mirska.

Zināms, ka Latvijas Kultūras akadēmijas vadība Liepājas Universitātē topošo aktierkursu sākotnēji vērtēja negatīvi. Herberts Laukšteins intervijā apstiprināja, ka aktieru sagatavošanā iecerētā sadarbība starp abām augstskolām nenotiks, taču Liepājā topošos aktierus skolos viens no Kultūras akadēmijas pasniedzējiem Jānis Siliņš. Skatuves meistarību pasniegs arī režisors Dmitrijs Petrenko, Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis un citi.

''Mācību ilgums ir četri gadi. Tas velosipēds jau nav jāizdomā. Neko labāku par krievu teātra skolu pasaule nav izdomājusi. Acīmredzot, pēc tām metodēm tas arī notiks,” stāsta Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis.

“Katrs semestris beigsies ar nelielu izrādi, bet tikai viņu izrādi. Tad beigās nāks diplomdarba izrādes, kas, iespējams, būs tad arī uz lielās skatuves, bet tie būs tikai viņi,” papildina Laukšteins.

Plānots, ka jaunie aktieri Liepājas teātra trupai pievienosies 2021. gadā. Aktierkursa izveidi finansē Liepājas pašvaldība, tam atvēlot sešdesmit septiņus tūkstošus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti