Kultūras ziņas

Noslēdzas pieteikšanās Lielajam Kristapam

Kultūras ziņas

Meža meitu stāsti Stūra mājā

JRT deviņi jauniestudējumi

Jaunajam Rīgas teātrim jaunajā sezonā būs deviņi jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagājušajā sezonā Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) nospēlētas 314 izrādes nepilniem 85 tūkstošiem skatītāju. Rekordiste bija Alvja Hermaņa iestudētā ”Linda Vista”, kas skatītājiem izrādīta 60 reizes. Jaunajā sezonā JRT sola deviņus jauniestudējumus. Daži no tiem jau šobrīd tiek gaidīti ar nepacietību.

Tiesa gan, pēdējo mēnešu laikā par JRT vairāk runā nevis mākslas, bet tā ēkas Lāčplēša ielā 25 pārbūves problēmu sakarā, kurai šobrīd jau būtu jātuvojas noslēgumam. Situācijas vērtējumu, šodien tiekoties ar mediju pārstāvjiem, izteica arī teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

"Mēs, trupa, neesam ēkas īpašnieki, bet šajā situācijā, kas izveidojusies, mēs viennozīmīgi esam VNĪ pusē, nevis būvnieku pusē. Jautājums, manuprāt, nav par pāļiem un urbšanu, jautājums ir par ko pilnīgi citu," uzskata Hermanis.

Turpinot pagaidu darbību Tabakas fabrikā, nākamajā sezonā Jaunais Rīgas teātris skatītājiem gatavo deviņus jauniestudējumus. Divus no tiem iestudēs Pēteris Krilovs un Inese Mičule. Savukārt Gatis Šmits izrādē “Meklējot Spēlmani” ielūkosies JRT pagātnē jeb precīzāk Valsts Jaunatnes teātra darbinieku un senās ēkas, kā arī iestudējuma “Spēlē, Spēlmani!” vēsturē.

Vēl vienu jauniestudējumu gatavo JRT aktrise un režisore Inga Tropa. Viņa iestudēs Aspazijas “Zalša līgavu”. Plānots, ka izrādes scenogrāfs būs mākslinieks Miķelis Fišers.

"Tā ir savā ziņā sirreāla, mazliet pabaisa, bet arī tikpat dzidri kristālskaidra pasaka pieaugušajiem," "Zalša līgavu" raksturo Tropa. "Kā jau pasakā, bez tiem brīnumtēliem nekādi. Vai ne?"

Pārējos piecus jauniestudējumus veidos teātra mākslinieciskais vadītājs. Kā stāsta Alvis Hermanis, tie visi būs par tēmām, kas rosina diskusiju. Viens no darbiem tādas jau ir radījis, un tā pirmizrāde gaidāma 21. novembrī - “Baltais helikopters” stāstīs par Romas katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI atkāpšanos no posteņa. Galvenajā lomā būs Mihails Barišņikovs.

"Tur ir bezgala daudz citātu, kas kompilēti lugā. Lugas situācija arī ir mana mistifikācija - tā ir pēdējā diena, pirms publiski pasludināt par atkāpšanos," norāda Hermanis.

Paredzot, ka šis iestudējums var radīt ievērojamu skatītāju interesi, sākot no 9. septembra tā biļetes tiks tirgotas tikai JRT interneta vietnē. Un arī šeit teātris kopā ar elektronisko biļešu tirgotāju gatavojas milzīgam pieprasījumam.

Aktīvo sezonu teātris sāks 20. augustā, bet pirmais jauniestudējums gaidāms 12. septembrī. Tas būs Īsaka Zingera darba “Vēlā mīla” iestudējums Alvja Hermaņa režijā.

Bet, kā ierasts sevi cienošiem teātriem, pirms sezonas atklāšanas tā ļaudis pulcējās uz kopbildi. Šoreiz - slepenā zibakcijā, kur fotogrāfa Jāņa Deināta kameras priekšā atgādināja, ka joprojām atrodas uz ielas un gaida atgriešanos savā mājvietā Lāčplēša ielā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti