Kultūras ziņas

Pasaules slavens akordeonists uzstājas Latvijā

Kultūras ziņas

"Urbānie pilsētstāsti" Psihiatrijas un narkoloģijas centrā

Jaunā Rīgas teātra sezona

Jaunajā Rīgas teātrī šosezon plānoti septiņi jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2014./2015.gada sezonā Jaunajā Rīgas teātrī būs skatāmi septiņi jauniestudējumi. No iepriekšējām sezonām teātra repertuārā šosezon būs skatāms 41 iestudējums.

Kā vēstījām, sezonu Jaunais Rīgas teātris atklās 3.septembrī ar pirmizrādi Ļeva Tolstoja lugai "Tumsas vara" jeb "Nadziņš ieķēries - putniņš pagalam" Gata Šmita režijā.

Gatis Šmits (foto: Ieva Lūka/LETA)

1.oktobrī Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Aleksandra Vampilova "Provinces anekdotes" Borisa Frumina režijā. Savukārt oktobra beigās vai novembrī plānots režisores Maijas Apines iestudējums "Mīļais melis. Ne šovs".

 7.decembrī Lielajā zālē gaidāms Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova lugas "Divpadsmit krēsli" iestudējums Alvja Hermaņa režijā.

Alvis Hermanis (foto: Ieva Lūka/LETA)

Nākamā gada 19.martā Mazajā zālē notiks Mariusa fon Maienburga lugas "Suns, nakts un nazis" pirmizrāde Viestura Meikšāna režijā. Savukārt 26.martā Muzeja zālē būs sktāms Ingas Ābeles un Māras Ķimeles jauniestudējums "Aspazija" (režisore Māra Ķimele).

Māra Ķimele (foto: Ieva Lūka)

2015.gada maijā Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Mihaila Kuzmina darba "Peldošie - ceļojošie" otrā daļa "Lauki" Vladislava Nastavševa režijā.

Kopumā jaunajā sezonā pusei izrāžu ir krievu autori, kam teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa ieskatā ir skaidrojums, kas netieši sasaistīts ar pašreizējo starptautisko situāciju: "Krievija ir kļuvusi par visas starptautiskās sabiedrības slimību, un šī slimība mums ir jāizslimo visiem kopā. Kaut kādā ziņā tas, kas tagad notiek no mums uz austrumu pusi, ir pilnīgs Dostojevskis, jo viņš jau to visu ir smalki aprakstījis. Es domāju, ka tieši tagad ir pat vēl svarīgāk pievērsties noslēpumainajai krievu dvēselei."

Šajā sezonā Jaunajā Rīgas teātrī notiks arī Vladislava Nastavševa akustiskie koncerti "Eskeipista dienasgrāmata 2". Koncertā skanēs mūzika no izrādes "Peldošie - ceļojošie" pirmās daļas "Pēterburga - Rīga". Mūzikas autors ir Vladislavs Nastavševs, dzeja - Mihails Kuzmins.

2014./2015.gada sezonā Jaunais Rīgas teātris ar pašu mājās novērtētām izrādēm viesosies ārvalstīs. 9. un 10.oktobrī ar izrādi "Oblomovs" teātris piedalīsies Starptautiskajā teātra forumā "Teart" Minskā, Baltkrievijā. 2015.gada 16., 17. un 18.janvārī ar izrādi "Melnais piens" Jaunais Rīgas teātris dosies uz Starptautisko teātra festivālu "Santiago a Mil" Santjago, Čīlē. 13. un 14.februārī Briselē, Beļģijā būs skatāma Jaunā Rīgas teātra izrāde "Soņa", bet 25. un 26.februārī ar izrādi "Garā dzīve" teātris viesosies Lihtenšteinas teātrī.

Šajā sezonā Jaunais Rīgas teātris turpinās darbu līdzšinējās telpās Lāčplēša ielā 25 un Talsu ielā 1. Tabakas fabrikā, Miera ielā 58a, šobrīd turpinās darbi, lai sagatavotu ēku teātra pagaidu telpu vajadzībām. Pārcelšanās uz Tabakas fabriku paredzēta 2015.gada vasarā.

Jaunā Rīgas teātra aktieri šoruden izdos bērnu pasaku dubultdisku, lai atbalstītu fonda "Ziedot.lv" palīdzības programmu smagi slimo bērnu vecākiem "Mīļā auklīte". Pasaku diskā būs dzirdamas aktieru izvēlētas un ierunātas latviešu un citu tautu pasakas. Ieraksta režisore būs Māra Ķimele, savukārt muzikālā pavadījuma autori un izpildītāji - Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs.

Jaunā Rīgas teātra 2014./2015.gada sezona. "Kultūras Rondo" apskats
00:00 / 27:46
Lejuplādēt

Atskatoties uz aizvadīto sezonu, sezināts, ka populārākās izrādēs Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē bija režisores Ineses Mičules "Ilgu tramvajs" (nospēlētas 30 izrādes, ko apmeklējuši 12 055 skatītāji) un režisora Vladislava Nastavševa "Peldošie - ceļojošie" (nospēlētas 18 izrādes, apmeklējuši 7564 skatītāji). Savukārt Mazajā zālē populārākās izrādes bijušas "Fundamentālists" (režisore Inese Mičule, 14 izrādes, 1352 skatītāji) un "Dzeja" (režisore Māra Ķimele, 13 izrādes, 1185 skatītāji), bet Talsu ielā - "Dukši" (režisors Gatis Šmits, 28 izrādes, 3485 skatītāji).

Kopumā aizvadītajā sezonā nospēlētas 448 izrādes - no tām 418 izrādes Jaunā Rīgas teātra telpās un deviņas viesizrādes Latvijā, kā arī 21 viesizrāde ārpus Latvijas.

Pagājušajā sezonā Jaunā Rīgas teātra izrādes noskatījušies 106 154 skatītāji - no tiem 99 777 skatītāji teātra telpās, 2011 skatītāji viesizrādēs Latvijā un 4366 ārpus Latvijas. Vidējais zāļu piepildījums Jaunā Rīgas teātra telpās saglabājas 90 procentu apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti