Labrīt

Urbanovičs: Karš pasauli var sadalīt Krieviju atbalstošajās un neatbalstošajās valstīs

Labrīt

Jānis Sārts: Kremļa karš ir vērsts arī pret visu demokrātisko rietumu pasauli

Absurdās situācijas un groteski tēli - jauniestudējums "Desmit iemeslu apciemot Kauci" JRT

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādīs gotisko komēdiju «Desmit iemeslu apciemot Kauci»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kādu ietekmi uz pasauli atstāj cilvēks, kurš zaudē saikni ar realitāti un sāk uzvesties noziedzīgi – šī ir viena no tēmām iestudējumā "Desmit iemeslu apciemot Kauci", kam ceturtdienas vakarā būs pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī. Izrāde veidota gotiskās komēdijas žanrā, tās pamatā ir Justīnes Kļavas luga, ko iestudējis Gatis Šmits.

Radošā grupa atzīst, ka nav viegli strādāt šajā traģiskajā un baisajā laikā, bet vienlaicīgi darbs ir arī kā glābiņš un iespēja arī skatītājiem, kuri nāks uz izrādi, iedot nelielu atelpu.

Pirms mēģinājuma satikti, aktieri Gerds Lapoška un Baiba Broka stāsta, ka, arī strādājot pie izrādes, viņiem ļoti grūti distancēties no smagā konteksta, kas teju visu laiku elpo pakausī.

"Es pats pirms mēģinājuma lasu ziņas un lasu arī pēc mēģinājuma, bet vismaz tās trīs stundas, kamēr rit izrāde, es esmu drusciņ kaut kur citur," atzīst Gerds Lapoška.

Baiba Broka teic: "Man ir līdzīgi kā Gerdam. Teātris vienmēr gan no iekšpuses aktieriem, kas tajā strādā, gan arī es domāju skatītājiem, vismaz man kā skatītājai, vienmēr ir tāda atelpa no tās nesaprotamās, baismīgās, traģiskās realitātes, kurā mēs dzīvojam."

Absurdās situācijas un groteskie izrādē redzamie tēli savā ziņā pat sasaucas ar šī brīža globālo kontekstu, taču pamatā izrādes stāsts ir par Latviju.

Lugu speciāli Jaunajam Rīgas teātrim rakstījusi Justīne Kļava, un viens no izrādes mērķiem – parādīt, ko spēj jaunais aktieru kurss, kura studijas jau tuvojas noslēgumam. Lai viņi varētu kārtīgi izspēlēties, izrādi Gatis Šmits veido Latvijai visai neparastā – gotiskās komēdijas – žanrā.

Režisors skaidro: "Tas ir komēdijas un šausmu vai gotikas apvienojums. Tas ir atspēriena punkts, bet tur ir arī nopietnas lietas. Sevišķi pēc kovida un arī tagadējo notikumu laikā, kas sākās, kad mēs šo izrādi taisījām; tie jautājumi kaut kā "pacēlās". Tu izlasi ziņas, nāc uz teātri, un tādējādi tev kaut kāds konteksts jau veidojas. Mēs to apzināti pat nedarām, bet, es domāju, tā attieksme pret pasauli tur parādās. Tur nav nekā, pasarg’ Dievs, didaktiska vai politiska, bet tomēr tur var ieraudzīt paralēles par to, ko inteliģenta liberāla pasaule dara ar bandītu. Bet tas nav tiešām politiskā nozīmē domāts, tā tāda sakritība."

Lugas darbība notiek mazpilsētā, kas saucas Kauce. Lai popularizētu šīs vietas tēlu, uz Kauci uzaicina jauno žurnālistu Voldemāru Zagdaju, kuram jāizveido raksts par Kauces tūrisma objektiem. Jaunajam censonim savukārt daudz aizraujošāk šķiet strādāt kā izmeklējošajam žurnālistam, un viņš arī uzrok dažādus Kauces noslēpumus un tiek uz pēdām pat kādam ļoti lielam nelietim.

Voldemāra Zagdaja lomu atveido Gerds Lapoška, kurš stāsta, ka izrāde ir arī dažādu paaudžu attiecību stāsts, un viņa gana ideālistiskais varonis pārstāv tā saukto mileniāļu paaudzi ar visām tai raksturīgajām iezīmēm: "Tas ir jauns cilvēks, kurš ar lielām ambīcijām dodas jaunā dzīvē.

Banāli izsakoties, Voldemāra gadījumā tā ir jauna cilvēka satikšanās ar to īsto pasauli, kaut kāds tāds attīstības ceļojums emocionālā un garīgā izpratnē, laužot visus viņa brīnišķīgos un utopiskos pasaules moduļus, kā cilvēkiem būtu jādzīvo."

Baiba Broka atveido Kauces iedzīvotāju Ivetu Mačuku, kurai kā ikvienam Kaucē mītošajam ir savi noslēpumi un savs skelets skapī.

Kā uzskata aktrise – būtībā Kauci var uzskatīt par nelielu modeli tai pasaulei, kurā mēs šobrīd dzīvojam un kurā notiek arī daudzas ļoti absurdas lietas: "Tas ir īpatnējs žanrs – gotiska komēdija – es faktiski pirmo reizi tādā tik radikālā žanrā strādāju, kam ir savi noteikumi un savs spēles veids. Tas nav reālisms, tā ir nedaudz groteska, tie tēli un tās situācijas ir groteskas. To var skatīt arī nedaudz no lielāka attāluma līdzībās, kas notiek, ja kādam nobīdās realitāte. Kad viņš sāk uzvesties absurdi un noziedzīgi, kā tas ietekmē visu pārējo pasauli. Tur ir vairāki slāņi.

Šo izrādi var skatīties gan kā komēdiju, gan kā grotesku līdzību ar mūsu laiku, bet ne tādu plakātisku, didaktisku, bet asociatīvu līdzību."

Izrāde ir stāsts arī par to, cik viegli mēs saviem līdzcilvēkiem uzliekam dažādus zīmogus un birkas un cik neiecietīgi spējam būt pret atšķirīgiem viedokļiem. Kā spriež Baiba Broka: "Šobrīd mēs esam ārkārtīgi neiecietīgi pret citādu cilvēku, citādu viedokli, ļoti, ļoti kategoriski. Tā arī ir ļoti aktuāla tēma."

Visi 10 izrādes varoņi cīnās ar dzīvi, realitāti un sevi. Septiņus no viņiem atveido jaunie aktieri, kas saspēlējas ar trim pieredzējušajiem meistariem – Baibu Broku, Elitu Kļaviņu un Andri Keišu.

Iestudējuma "Desmit iemeslu apciemot Kauci" pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī skatāma ceturtdien, 3. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti