Rīta Panorāma

Intervija ar Santu Purgaili

Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Pauniņu

"Meklējot Spēlmani" - radošu cilvēku neremdināmās ilgas pēc spēlmaņa

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos «Meklējot Spēlmani»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē ceturtdien, 31.oktobrī, pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums “Meklējot Spēlmani”. Izrāde stāstīs par apstākļiem un notikumiem, kas noveda pie leģendārās režisora Pētera Pētersona izrādes “Spēlē, Spēlmani!” tapšanas 1972.gadā, kā arī par cilvēkiem, kas tajā spēlēja nozīmīgu lomu.

“Meklējot Spēlmani” ir mēģinājums iedziļināties, pievērst uzmanību spēlmaņiem un spēlmanēm, kuri savu laiku un savu dzīvi ir veltījuši tam, lai radītu mākslas brīnumu.

Izrādes muzikālo noformējumu veidojis komponists Jēkabs Nīmanis.

Viņš atklāj, ka pat izrādes “Spēlē, Spēlmani!” mūzika ir leģenda, tāpat kā daudzie izrādes stāsti.

Jaunajā izrādē “Meklējot Spēlmani” arī izmantoti atpazīstami muzikālie elementi – no 1972. gada izrādes “Spēlē, Spēlmani!” muzikālās partitūras, ko veidoja Imanta Kalniņa mūzika.

“Šur tur es iemontēju variētus jaunus motīvus no šī materiāla. Un šur tur es mēģinu izpildīt to, kas ir tajā mistiskajā, vēsturiskajā, varētu pat teikt nelegālajā ierakstā,” stāsta Nīmanis.

Izrādes režisors Gatis Šmits stāsta, ka izrāde ir par dzīviem cilvēkiem un teātra pasauli – tā nav vēstures lekcija.

Uz skatuves redzamas reālas teātra un Latvijas kultūras leģendas – Eduards Smiļģis, Aleksandrs Čaks, Pēteris Pētersons un daudzi citi. Leģendārās personības apdzīvo Lāčplēša ielas 25. namu – slaveno Smiļģa teātri, kas gaida atjaunošanu.

Jēkabs Nīmanis pauž: “Stāsts ir par laikmetu un to, kā cilvēki var eksistēt šādos apstākļos.

Tās varas maiņas šausmīgās, tās represijas – tas viss tur ir, bet es negribu tagad stāstīt, ka izrāde ir par to, kā mums neiet. Patiesībā tā ir par to, kādi mēs esam malači.

Cik radoši, brīnišķīgi cilvēki mums ir apkārt un mūsu vēsturē. Un tās idejas – kā viņas varbūt turpinās līdz mūsdienām.”

Izrādes stāstus radījis Jaunā Rīgas teātra šodienas radošais kodols, dramaturģiju veidojusi Justīne Kļava, scenogrāfs ir Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece – Keita.

Lomās – Ģirts Krūmiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Elita Kļaviņa, Marija Linarte, Ivars Krasts, Edgars Samītis, JRT studijas 2. kursa studenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti