Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Māri Balodi

Rīta Panorāma

Policija un veikali netiek galā ar zagļiem

JRT izrāde "Stum, stum"

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde Andras Neiburgas stāstiem «Stum, stum»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

8. maijā Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Ģirta Ēča jauniestudējums "Stum, stum", kas veidots pēc Andras Neiburgas tāda paša nosaukuma stāstu krājuma.

Vai vīrietis spēj izprast sievietes pasauli? Jaunā Rīgas teātra jauniestudējuma “Stum, stum” režisors Ģirts Ēcis  rosina izrādē klausīties un domāt pašiem. Jau desmit gadus režisors savā radošajā domu pasaulē glabājis  rakstnieces Andras Neiburgas stātus no krājuma “Stum, stum”, un tagad tie tapuši vienotā koptēlā.

Grāmata ir diezgan autobiogrāfiska. Es to visu esmu pieredzējusi no ģimenes dzīves puses. Šie teksti raisa sajūtu – tu lasi un domā, jā, jā, tieši tā arī ir," atklāj izrādes māksliniece Katrīna Neiburga.

Katrīnai Neiburgai iestudējums "Stum, stum" ir personīgs - kad pirms desmit gadiem nāca klajā viņas mammas, rakstnieces Andras Neiburgas stāstu krājums "Stum, stum", Katrīna Neiburga to lasīja ar citām izjūtām. Bet tagad scenogrāfijā Miķeļtornis, vieta, kas tuva ģimenei, uzburta nu jau ar nobriedušas sievietes skatu.

Šai izrādei jākļūst par tādu kā psihoterapijas seansu, kuru vajag izdzīvot un tad vienkārši visu atstāt uz skatuves," saka aktrise Elita Kļaviņa.

"Stum, stum" ir ceļojums cilvēka iekšējā labirintā, darbs ir pieauguša cilvēka pasaules izjūta. "Sieviešu pasaule ir daudz sadrumstalotāka, uzmanība daudz vairāk tiek fokusēta uz niansēm, kas vīriešiem var arī nebūt," norāda aktieris Andris Keišs.

Mūsu tēviņu pasaulē, ja sieviete uzrakstītu „un sieviete gulēja smiltīs un kaut ko domāja”, tad to stulbi uztvertu. Bet, ja uzraksta vīrietis, tas tā nopietnāk izskan," saka režisors Ģirts Ēcis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti