Jaunais Rīgas teātris sezonu atklās ar Ļeva Tolstoja «Tumsas varu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunais Rīgas teātris 3.septembrī sezonu atklās ar režisora Gata Šmita jauniestudējumu Ļeva Tolstoja lugai "Tumsas vara" jeb "Nadziņš ieķēries - putniņš pagalam".

"Nadziņš ieķēries - putniņš pagalam" ir Ļeva Tolstoja 1886.gadā sarakstītās lugas "Tumsas vara" sākotnējais nosaukums. Tās pamatā ir patiesi notikumi - luga balstīta uz Tulas guberņas tiesas krimināllietu par kāda zemnieka izdarīto noziegumu. Rakstot lugu, Tolstojs apmeklēja notiesāto katorgā. Autoru ne tik daudz interesējusi baisā nozieguma norise, bet gan tas, kā visi tajā iesaistītie varējuši nonākt aiz galējās cilvēcības robežas, un vai ir iespējams ceļš atpakaļ.

Neilgi pēc lugas sarakstīšanas Krievijas cenzūras komiteja "Tumsas varu" aizliedza. Pat neraugoties uz paša cara Aleksandra III atbalstu, lugas iestudēšana nebija atļauta līdz 1895.gadam.

"Izrāde ir mūsu mēģinājums ieskatīties cilvēka dvēseles vistumšākajos nostūros. Tā ir par elli zemes virsū, kuru rada cilvēku tumsonība un nespēja valdīt pār saviem instinktiem. Izrāde ir par to, cik trausla un viegli zaudējama ir cilvēcība. Šodien, 128 gadus pēc lugas sarakstīšanas, tumsas vara nav zudusi, un cīņa ar to turpinās katrā no mums," stāsta režisors Gatis Šmits.

Jauniestudējumā piedalīsies aktieri Ivars Krasts, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Inga Tropa, Alise Danovska, Ģirts Krūmiņš, Baiba Broka, Vilis Daudziņš, Jana Čivžele, Sandra Kļaviņa un Gatis Gāga. Izrādes scenogrāfs ir Rūdolfs Bekičs, kostīmu māksliniece - Keita.

"Tumsas varas" pirmizrāde notiks Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 3.septembrī plkst. 19, nākamās izrādes gaidāmas 4., 5. un 6.septembrī. Bērniem līdz 16 gadu vecumam izrādi apmeklēt nav ieteicams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti