Kultūra

Festivāla «Via Baltica» koncerti skanēs ne tikai Liepājā, bet arī Kuldīgā un Rudbāržos

Kultūra

Festivāls "Re Rīga!" šogad pirmoreiz sadarbosies ar Rīgas cirku

JRT savu jauno sezonu sāks ar A.Hermaņa iestudēto "Marķīze de Sada"

Jaunais Rīgas teātris sāk jaunu sezonu jaunajās mājās un ar izmaiņām trupā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jaunais Rīgas teātris (JRT) sezonu sāks savā pagaidu mītnē atjaunotajās Tabakas Fabrikas telpās Miera ielā. Pirmā izrāde jaunajā sezonā būs Alvja Hermaņa iestudētā “Marķīze de Sada” 1. septembrī. Jaunajās teātra telpās ierīkotas divas vērienīgas zāles ar 300 un 250 skatītāju ietilpību. Tāpat jaunajā sezona būs izmaiņas JRT aktieru trupā.  

Jaunais Rīgas teātris uz pagaidām nenoteiktu termiņu ievācas atjaunotajās Tabakas Fabriks telpās. Teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis norādīja, ka jaunā mājvieta, kas atrodas iepretī dzemdību namam, arī simboliski iezīmē teātra pārdzimšanu jaunā kvalitātē, lai pēc dažiem gadiem atgrieztos Lāčplēša ielā.

“Uz šo trimdas laiku mūsu teātriem, var teikt, būs cits nosaukums mūsu teātris sauksies “JRT pie Dzemdību nama”,” pastāstīja Hermanis.

“Mūsu aktieriem te būs jāpārslēdzas uz savādāku tehniku, jo tās nianses, attālums no publikas, pacēlums, tas koriģē aktieru tehniku,” atzina Hermanis.

Gaidāmajā teātra sezonā paredzēti vairāki jauniestudējumi, tostarp “Rīgas laika” redaktora Ulda Tīrona iestudējums “Pēdējā Ļeņina eglīte”. Vladislavs Nastavševs gatavo otro daļu izrādei “Cerību ezers”, jaunā iestudējuma nosaukums ir “Cerību ezers aizslis”, kas šoreiz stāstīs par režisora vecmammu, kuru atveidos Vilis Daudziņš.

Plānoti divi jauniestudējumi arī no Māras Ķimeles un Kristīnes Krūzes. Pats Hermanis strādā pie izrādes “Dieviņš pillā” ar Aivara Neibarta dzejoļiem. Savukārt sezonas atklāšana Tabakas fabrikā sakritīs ar zinību dienu 1. septembrī

“Esmu ārkārtīgi radikāli samazinājis savas ārzemju aktivitātes, un visa mana enerģija būs veltīta JRT,” sacīja Hermanis.

Pirmā izrāde, kas atklās sezonu, “Marķīze de Sada” bija “pirmā izrāde, ko es taisīju pirms daudziem gadiem JRT, protams, tā būs savādāka gan vizuāli, gan pēc satura, tā būs spēle ar teātra vēstures tradīcijām, dažādiem teātra stiliem”, stāstīja Hermanis.

Vēl pirmizrāde jaunajā sezonā paredzēta Kafkas darbam “Process” Mārča Lāža režijā un šajā izrādē titullomā būs teātra trupas vienīgais šīs sezonas jaunpienācējs jaunais aktieris Toms Veličko.

Viņš atzina, ka pievienojoties JRT bija zināms satraukums, taču viņš uzreiz redzēja “patīkamu vienkāršumu, uzreiz sākām strādāt profesionāli brīvi”.

Alvis Hermanis vēl papildināja, ka konkrētu laiku, kad teātris atgriezīsies rekonstruētajās Lāčplēša ielas telpās, nevar nosaukt, provizoriski tas būs 2021. gads. Līdz ar teātra fizisku pārcelšanos notikušas izmaiņas arī teātra aktieru trupā, proti, 6 aktieri vairs nebūs pastāvīgajā sastāvā, to vidū gan nav teātra vadošie aktieri.

“Ir skaidrs, ka kaut kas jāmaina, to nosaka šī aiziešana no vecā teātra, arī trupai jāmainās,” sacīja Hermanis.

Viņš norādīja, ka mēs jau kopš 1991.gad dzīvojam kapitālisma apstākļos un visās profesijās ir konkurence, un profesionālie aktieri nedrīkst būt izņēmumus.

“Diemžēl pagaidām tā tas nav bijis, valsts teātros štata aktieri bija pasargāti no šīs konkurences, un tas nav pareizi, tas nav skatītāju interesēs,” uzsvēra Hermanis.

 Nākamgad Kultūras Akadēmijā uzņems jaunu JRT aktieru kursu un Hermanis bilst, ka cer ieraudzīt to vidū arī krievu tautības jauniešus, kuri ir spējīgi runāt labā latviešu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti