Jaunais Rīgas teātris dodas viesizrādēs uz Serbiju un Ungāriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 23. līdz 25. aprīlim Jaunais Rīgas teātris (JRT) ar režisora Alvja Hermaņa iestudējumu “Brodskis/Barišņikovs” viesosies 14. Belgradas dejas festivālā Serbijā, savukārt 25. un 26. aprīlī iestudējums “Melnais piens” Alvja Hermaņa režijā būs skatāms festivālā MITEM (The Fourth Madách International Theatre Meeting) Budapeštā, lsm.lv pavēstīja JRT pārstāve Dagnija Grīnfelde.

Belgradas dejas festivāls šajā pavasarī norisinājās jau 14. reizi, un kā īpašs notikums, papildinot festivāla pamatprogrammu, tajā iekļauts JRT iestudējums “Brodskis/Barišņikovs”. Belgradas dejas festivāls kopš dibināšanas ir kļuvis par cienījamu notikumu Eiropas dejas festivālu klāstā, piedāvājot saviem skatītājiem labākās izrādes no visas pasaules, jauniestudējumu pirmizrādes un pulcinot gan jaunus, daudzsološus talantus, gan pasaulslavenus māksliniekus. Festivāls galvenokārt veltīts laikmetīgajai dejai. Katru gadu to apmeklē vairāk nekā 18 000 skatītāju. Festivāls kļuvis par karjeras atspēriena punktu daudziem jaunajiem māksliniekiem, veicinot jaunu dejas kompāniju, deju skolu un dejai veltītu izdevumu rašanos Serbijā.

Izrādes “Brodskis/Barišņikovs” 23., 24. un 25.aprīlī notiks Belgradas Terazijes teātrī.

JRT iestudējumu “Brodskis/Barišņikovs” līdz šim atzinīgi novērtējuši skatītāji ne tikai Latvijā, bet arī ASV un Izraēlā, bet šajā pavasarī to būs iespējams noskatīties Serbijā, Lielbritānijā, Vācijā, Rumānijā un Šveicē. Iestudējumu JRT veidojis sadarbībā ar "Baryshnikov Productions", un tas tapis ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu mākslas programmas "TÊTE-À-TÊTE 2015" ietvaros.

MITEM festivāls dibināts 2014.gadā, to izveidojis Budapeštas Nacionālā teātra vadītājs Atila Vidņanskis. Festivāls nosaukts ungāru dzejnieka un dramaturga Imres Madāča (1823–1864), dramatiskās poēmas “Cilvēka traģēdija” autora, vārdā. Piedāvājot skatītājiem dažādu valstu teātra kompāniju izrādes un veidojot kultūru saites, festivāls veicina vietējā teātra izaugsmi un starptautisko atpazīstamību. Šogad festivālā līdzās JRT piedalās teātra kompānijas no Dānijas, Itālijas, Krievijas, Lietuvas, Maķedonijas, Norvēģijas, Polijas, Rumānijas, Ungārijas un Zviedrijas.

“Melnais piens” jau kopš 2012.gada ir starptautiskajos festivālos pieprasīts JRT iestudējums, kas pēta Latvijas lauku tēmu, secinot, ka latvieša īstā identitāte ir lauki, nevis pilsēta, jo tikai laukos latvieši atšķiras no citiem – pilsētās šīs atšķirības izzūd. Kad pēdējā latviešu vecmāmiņa būs atdevusi savu pēdējo govi, īstā Latvija būs aizgājusi pagātnē – tāpēc izrāde ir arī par govīm. Izrādē piedalās Jana Čivžele, Iveta Pole, Liena Šmukste, Sandra Kļaviņa, Kristīne Krūze, Elita Kļaviņa un Vilis Daudziņš.

Izrādes 25. un 26.aprīlī notiks Budapeštas Nacionālā teātra Hildas Gobi zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti