Jaunais Rīgas teātris cer līdz vasarai tikt skaidrībā par nākamo sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kaut VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) apgalvoja, ka nav nekādu iemeslu, lai darbi Tabakas fabrikā aizkavētos, raidījums "Kultūršoks" jau gada sākumā pauda bažas, ka vasarā plānotā Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārcelšanās uz pagaidu telpām var nenotikt. Tā arī izrādījies – termiņi pārcelti par veselu pusgadu. Tagad VNĪ sola, ka teātris Tabakas fabrikā sāks spēlēt izrādes pirms Ziemassvētkiem, bet JRT cer tikt skaidrībā par nākamo sezonu līdz vasarai.

Rekonstrukcijas darbus pilnsabiedrība "RBSSKALS" Tabakas fabrikā sāka šī gada janvārī, tomēr it kā neiespējamais ir noticis – Tabakas fabrikas ēkas pārbūve ir aizķērusies. Līdz ar to arī atlikta šovasar solītā Jaunā Rīgas teātra pārcelšanās uz pagaidu mītni, lai rekonstrukciju varētu sākt teātra ēkā Lāčplēša ielā.

"Tiešām, neekas neliecināja, ka jūlijā tas nevarētu notikt, bet pēc tam tika atsegti pamati – tagad notiek to stiprināšana. Šī ēka celta padaomju laikos, tur glabājās cigaretes, nebija papildu slodžu. Tagad tur būs cilvēki, skatuves konstrukcijas, kas dod papildu svaru. Lai būtu droši, tika atsegti un pārbaudīti pamati. Tie prasīja nostiprināšanu. Tas ir viens faktors, kas pagarināja šo procesu," skaidro VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Tabakas fabrikas būvniecības projekta vadītājs Artūrs Gžibovskis (RBSSKALS) skaidro, ka šādu situāciju varētu prognozēt, ja tā būtu jaunbūve. Rekonstruējamām ēkām to nevar izvērtēt projektēšanas stadijā.

Pamatus stiprina jau kopš februāra. Šie darbi ilgšot vēl apmēram mēnesi. Vienlaikus ēkā būvējot inženiertīklus – ūdeni, kanalizāciju, apkuri, ventilāciju.

"Grafiks ir pilnīgi citādāks, ir pārstrādāts. Ja būtu pēc iepriekšējā, tad būtu tikuši tālāk, (...) būtu pusceļā," norāda Gžibovskis.

Darbus aizkavēja ne tikai nepieciešamība veikt papildu darbus. Nācās pārrēķināt izmaksas, jo pietrūka finansējuma. Proti, konkursā ar zemākās cenas piedāvājumu uzvarējušais būvnieks darbus bija aplēsis 4,4 miljonu eiro vērtībā, bet ''Valsts nekustamie īpašumi'' Tabakas fabrikas rekonstrukcijai varēja atļauties tikai 3,9 miljonus eiro. Nācās rēķināt, kā ietaupīt trūkstošo pusmiljonu. Tam sekojoši nācās pārstrādāt projektu un saskaņot to būvvaldē.

"Bija no kaut kā jāatsakās," skaidro Blodons. "Nevar atteikties no drošības lietām, no konstrukciju stiprības, bet ir ieekonomēts uz fasādes apdari. Tas atkal prasa būvprojekta pārskaņošanu. Tas nedaudz pagarināja procesu."

Ja pieņemtu lēmumu darbus apturēt un gaidīt brīdi, kad būs viss nepieciešamais finansējums, tad būvdarbi vēl vairāk ievilktos, pamato Blodons. Sarežģījumus radīja arī tas, ka Tabakas fabrikas projektu procesa vidū pameta tā autore, arhitekte Lāsma Lediņa. Projekta izstrādātāji - SIA "Belss" - vietā nolīga citu arhitektu – Gintu Zvejnieku, taču pagāja laiks, nokārtojot formalitātes un pārņemot darbus.

"Es neteiktu kavēšanās, bet procesa pārņemšana bija nedaudz apgrūtināta," komentē Blodons.

Tabakas fabrikas projekta vadītājs Rihards Dilba no SIA ''Belss'' telefonsarunā stāsta: „Arhitektu jautājums nav nekādā veidā ietekmējis būvprojektu vai termiņu. Būvatļaujā mēs jau norādījām arhitektu. Autoruzraudzībai tika norīkots Gints Zvejnieks. Kad sākās būvdarbi,, bija pasūtītāja pasūtījums – pārprojektēšana. Lai varētu veikt izmaiņas saskaņotajā projektā, bija nepieciešama Lāsmas [Lediņas] piekrišana. Mēs paralēli gan taisījām [pārprojektēšanu], gan dabūjām Lāsmas [Lediņas] piekrišanu.”

Pārstrādātā būvprojekta būvniecības sadaļa jau ir akceptēta, atzinumu par arhitektūras sadaļu Rīgas pilsētas būvvalde apņēmusies sniegt nākamnedēļ. Saņemtie signāli liecinot, ka būvvaldes atzinums būšot pozitīvs, un aizķeršanās vairs nebūs. Ir laiks jauniem solījumiem.

"Es ļoti ceru, ka nekādi tādi apstākļi vairs neatklāsies. Šobrīd viss notiek pēc grafika un pieejamā finansansējuma," apgalvo Blodons. "Šobrīd ir tā, un tas nemainīsies – teātris rudens beigās, ziemas sākumā spēlēs [Tabakas fabrikā] izrādes. Precīzus datumus negribu saukt, bet, ka pirms Ziemassvētkiem, to varu apgalvot."

Jaunajā Rīgas teātrī nav sajūsmā, ka vasarā plānotā pārcelšanās uz Tabakas fabriku atlikta. Ja šoreiz darbi neieilgs, pārcelšanās būs jāveic sezonas vidū, un tas būs daudz sarežģītāk, nekā pārceļoties uz citām telpām vasarā.

"Vasarā mēs aktīvi nepelnām naudu, nenāk skatītāji. Teātris ir nosacīti miera stāvoklī. Tad vienkāršāk izdarīt tehniskās, saimnieciskās lietas, netraucējot māksliniecisko procesu un publikas apkalpošanu. Sezonas vidū šie procesi tiek traucēti. Cik tieši tas būs, šobrīd ir grūti pateikt," saka JRT uzvedumu daļas vadītājs Guntis Konstants.

Teātrī apsvērti vairāki varianti, kā pārvākšanos sezonas vidū veikt pēc iespējas nesāpīgāk. Viens no plāniem pieļauj Tabakas fabrikā sākt darbu ar scenogrāfiju mazprasošām izrādēm. Cits variants paredz uz laiku pātraukt izrādes vispār, bet pārcelšanās brīdi izmantot jaunu iestudējumu radīšanai. Vēl ir plāns braukāt viesizrādēs pa Latvijas pilsētām. Visērtāk teātrim būtu, ja kādu periodu izrādes varētu spēlēt paralēli abās vietās un vienlaikus pakāpeniski pārvest rekvizītus un inventāru.  Kaut arī aktieriem dīkstāves nebūšot, teātra vadībai ir bažas par sagaidāmo ienākumu kritumu.

"Visos teātros pastāv dalītā atalgojuma sistēma. Ir pamatalga darbiniekiem, un visi, kas saistīti ar izrāžu veidošanu, ieskaitot tehniskos darbininiekus, saņem algas mainīgo daļu, kas atkarīga no teātra ienākumiem," skaidro Konstants. "Tabakas fabrikā pēc zāļu ietilpības mums nebūs tik daudz skatītāju kā šeit [Lāčplēša ielā]. Līdz ar to skaidrs – ja nepaceļam cenas, ienākumi samazināsies pat pie ļoti optimizēta darba."

Iespējamā biļešu cenu paaugstināšana būs teātrim sāpīga izšķiršanās, vēl jo vairāk tāpēc, ka Tabakas fabrikas telpas būs skatītājiem jauna vieta, uz kuru jāpierod doties.

Ja agrāk teātra vadība visu uzskaitīto grūtību dēļ būtu atlikuši pārcelšanos uz jaunajām telpām līdz nākamajai vasarai, tad tagad no šīs domas ir atteikušies.

"Šādu iespēju mēs esam atmetuši," atzīst Konstants. "Šobrīd ir skaidrs, ka šī ēka Lāčplēša ielā nav tālāk ekspluatējama. Viņai ir izstrādāts projojekts, ir jānorit šeit rekonstrukcijai. Jo ātrāk, jo labāk. Mēs darām visu, lai neaizkavētu šo procesu. Tas ir svarīgi. Tabakas fabrika nav mērķis, tā ir viens no līdzekļiem, kā mums pārziemot, kamēr tiekam atpakaļ izremontētā teātrī."

Taču pagaidām nākamās sezonas repertuāru Jaunais Rīgas teātris vēl neuzdrošinās plānot.

"Jo šobrīd pateikt, ka tur būs pirmizrāde vai tur būs mēģinājums, vai būsim iekšā tajās telpās jeb strādāsim vēl te, tas ir nedaudz par agru," uzsver Konstants. "Bet mēs ceram, ka līdz sezonas beigām mums kaut kāda skaidrība būs."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti