Labrīt

Zemestrīce ietekmēs arī Turcijas ekonomiku

Labrīt

Kristīne Saulīte: CVK nepieciešama sadarbība ar citām valsts struktūrām

Valentīndienā pirmizrādi jaunā versijā piedzīvos Jāņa Lūsēna mūzikls "Agrā rūsa"

Jaunā versijā top Jāņa Lūsēna mūzikls «Agrā rūsa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valentīndienā pirmizrādi jaunā versijā piedzīvos Jāņa Lūsēna un Pētera Brūvera mūzikls "Agrā rūsa". To īsteno "Producentu grupa 7" sadarbībā ar ļoti plašu un spilgtu mākslinieku komandu. Režisore ir Marija Bērziņa, viņa uz skatuves iedzīvina krāšņu 30. gadu atmosfēru, uz kuras fona risinās galvenās varones Elzas dzīves ceļa un mīlestības meklējumi. Mūzikla pirmizrāde būs 14. februārī Ogres Kultūras centrā, pēc tam sekos vēl deviņas izrādes dažādās Latvijas vietās.

Mūzikla "Agrā rūsa" pirmiestudējums notika 2007. gadā Liepājas teātrī un piedzīvoja lielus panākumus, 2010. gadā tā atjaunotā versija bija skatāma Valmieras teātrī, abos galveno – Elzas – lomu dziedāja Ance Krauze. Trešo atjaunojumu īsteno "Producentu grupa 7", un tajā Elzas lomā iejutīsies Beāte Zviedre, kurai šī ir pirmā tik liela apjoma loma mūziklā.

"Man kā vairāk tādam akadēmiskākam cilvēkam, kas ir nodarbojies ar laikmetīgo akadēmisko mūziku vai džeza mūziku, ir mazliet jāpielāgojas Lūsēna rakstības stilam, jāatrod, kā to nodziedāt precīzāk. Jāpameklē kāda jauna krāsa," teic dziedātāja. Mūziklu vēstījuma ziņā Beāte Zviedre raksturo kā pieaugšanas stāstu: "Kā mēs gatavojamies dažādām lietām savā dzīvē, kas realitātē izrādās pavisam citādākas, un atskāršam, ka nepastāv tikai melnā un baltā kategorijas, bet mīlestībā un cilvēka dabā ir ļoti daudz krāsu un nokrāsu, un pieaugot mēs aizvien vairāk to saprotam."

Fabrikants Ķikulis un vēl citi tēli Lūsēna un Brūvera mūziklā interpretēti citādi nekā populārajā filmā "Agrā rūsa", mūziklā tēlu attiecības ir smalkākas.

Mūzikla «Agrā rūsa» mēģinājums
Mūzikla «Agrā rūsa» mēģinājums

Ķikuļa lomu dziedās aktieris Artis Robežnieks, kurš teic: "Galvenais Ķikuļa briesmīgums ir it kā viņa gadi. Bet viņš jau nav ne ļauns, ne briesmīgs kā cilvēks, vienkārši varbūt pienāk tas vecums, ka no malas skatoties, liekas, ka ar tik lielu gadu starpību nevajadzētu cilvēkiem iet kopā, bet tas jau parasti nav pārmetums tam vecākajam pāra dalībniekam. Viņš patiešām mīl Elzu. Mūziklā pat ir mīlas ārija."

Mūzikla vizuālo tēlu un noskaņu režisore Marija Bērziņa dēvē par savu atzīšanos simpātijās 30. gadu noslēpumainajai elegancei: "Es pati esmu nodefinējusi sev, ka, pirmkārt, ir ļoti svarīgi, lai ir skaista bilde, lai cilvēki var pamielot acis. Un tāda mums būs! Mums ir brīnišķīgs scenogrāfs Uģis Bērziņš, kurš ir ļoti smalks. Tā kā mēs palikām šajos 30. gados, tad arī dekorācija ir tāda drusku art deco, ar tādiem visādiem ažūriem ornamentiņiem. Mums ir brīnišķīga kostīmu māksliniece Liene Rolšteine, kura pēc filmas "Homo Novus", es domāju, ne ar vienu nav jāiepazīstina. Mums tāpat ir superīga horeogrāfe Inga Krasovska. Es domāju, tas, kas varētu atšķirt šo mūziklu no citiem, tieši ir tas stils."

Mūzikla «Agrā rūsa» mēģinājums
Mūzikla «Agrā rūsa» mēģinājums

Elzas liktenīgo vīrieti – Ķikuļa dēlu Italo – dziedās Mārtiņš Strods, tiesnesis Straujups būs Raimonds Celms, bet Modes nama īpašniece Cimbare – Alise Kante. Līdzās viņiem iesaistīts plašs citu lomu dziedātāju sastāvs, kā arī orķestris Jāņa Lūsēna vadībā.

"Šis ir trešais iestudējums, un režisore Marija Bērziņa meklē atkal jaunas atslēgas tēliem, bet, protams, ka zināma smeldze saglabājas un arī kaut kādas pārpasaulīgas lietas. Mēs bieži vien nesaprotam, kāpēc lietas notiek tā, kā tās notiek. Tā tas ir arī šobrīd pasaulē, un arī šādā mazā stāstā ir šāda maza nianse, kas liek uzdot daudz jautājumu. Varbūt Cimbares tēls ir zināms personificējums šiem spēkiem, kas lietas regulē," stāsta Lūsēns.

Mūzikla "Agrā rūsa" pirmizrāde būs skatāma 14. februārī Ogres Kultūras centrā, kopumā to izrādīs 10 Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti