Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas sāga: darbinieki neatbalsta visas atbildības novelšanu uz būvniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) darbinieki publiskojuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu nodrošināt JRT atgriešanos teātra vēsturiskajā ēkā (Lāčplēša ielā 25)  2023. gadā, paužot bažas, ka "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) nespēja nosaukt termiņus ēkas pabeigšanai un termiņu pagarinājums "ir viens no būtiskiem riskiem nepieciešamajam finansējuma pieaugumam arī nākotnē". Vēstules autori uzsver, ka neatbalsta VNĪ atbildības novelšanu uz darbu izpildītājiem.

Dokumenti

JRT darbinieku atklātā vēstule_02.02.23.docx

Lejuplādēt

41.38 KB

Vēstules ievadā autori skaidro: "Vēršamies pie valsts izpildvaras un likumdevējvaras augstākajiem pārstāvjiem ar aicinājumu iesaistīties un rast risinājumu bezgalīgajai mūsu teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kura, mūsuprāt, atspoguļo kopējo Latvijas valstij piederošo ēku būvniecības, rekonstrukcijas un pārraudzības procesu nesakārtotību."

Teātris vēsturiskās telpas atstāja 2017. gadā un šobrīd atrodas Miera ielā 58a. Vēstulē uzsvērts: "Šo sešu sezonu laikā, ko ir piedzīvojusi mūsu ēka? Divus līgumus ar būvniecības kompānijām, trīs VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājus (kopumā kopš projektēšanas sākuma 2013. gadā tie bija vismaz seši), ziemu bez jumta, neskaitāmas sapulces, solījumus, nodošanas termiņu pārlikšanu ik gadu un projekta sadārdzinājumus."

Par ēkas rekonstrukciju atbildīgā valsts kapitālsabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (turpmāk – VNĪ) līdz šim nav spējusi veiksmīgi novadīt un pabeigt 9767 m2 lielas ēkas rekonstrukciju un arī šobrīd nespēj nosaukt pamatotus termiņus projekta noslēgšanai.

Rekonstrukcijas termiņu pagarinājums ir viens no būtiskiem riskiem nepieciešamā finansējuma pieaugumam arī nākotnē."

Vēstules autori uzsver, ka neatbalsta VNĪ atbildības novelšanu uz darbu izpildītājiem – būvnieku pārstāvjiem vai apakšuzņēmējiem, jo "atbildību par ēkas rekonstrukciju valsts ir deleģējusi VNĪ, kura ir tiesīga arī iniciēt attiecīgo normatīvo aktu un procesu izmaiņas, ja tādas ir nepieciešamas".

"Mēs atbalstām JRT mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa š.g. 18. janvārī publiskoto paziņojumu un vēlreiz apliecinām, ka februārī JRT notiks pēdējā pirmizrāde šajā sezonā teātra pagaidu telpās Miera ielā 58a. Jauniestudējumus, kas bija iecerēti un jau gatavoti Lāčplēša ielas zālēm 2023. gada pavasarī, šajā sezonā skatītājiem nepiedāvāsim," pausts vēstules noslēgumā.

Jaunā Rīgas teātra darbinieku atklāto vēstuli, kas adresēta ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"), finanšu ministram Arvilam Ašeradenam ("Jaunā Vienotība") un Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam ("Apvienotais saraksts"), parakstījuši 72 JRT darbinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti