Kultūras rondo

Jaunās Dzintaru koncertzāles ērģeles atklās Iveta Apkalna

Kultūras rondo

Ilmāram Blumbergam veltīta izstāde un viņa mākslas iedvesmotie skaņdarbi

Nacionālo teātri turpmāk vadīs aktieris un režisors Jānis Vimba

Jānis Vimba: Nenāku Nacionālā teātrī ar ambīcijām lauzt un mainīt bijušo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uz esošās Nacionālā teātra bāzes ir jārada vēl spēcīgāks teātris, uzskata jaunais Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis Jānis Vimba.

„Uz šīs bāzes, kas man nodota, jārada vēl spēcīgāks teātris. Uzskatu, ka mūsu teātris pats labākais, jo tik spēcīga trupa un tik daudzveidīgi iestudējumi ir reti kuram teātrim,” Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” saka Jānis Vimba.

Vimba arī norāda, ka var runāt par idejām, ko viņš vēlētos realizēt, un bilst, ka pirmajā darba gadā savā ziņā būs līdzšinējā teātra vadītāja Ojāra Rubeņa ēna.

"Saprotu Latvijas Nacionālā teātra nozīmi Latvijā, nozīmi latviešiem un latviešu valodai. Uzskatu, ka esam grēkojuši tieši pret valodu," norāda Vimba.

„Esmu pārliecināts, ka šo politiku pārskatīsim un ieviesīsim kādas korekcijas. Tas neattiecas uz rakstītu tekstu. Ja dramaturgs šādi redz sabiedrību, acīmredzot sabiedrība ir mainījusies un neciena savu valodu. Par klasiskām lietām vienmēr esam rūpējušies.”

Tāpat jaunais teātra vadītājs negrasās vismaz pirmajā darba gadā neko mainīt teātra trupā.

„Gribētu iedziļināties. Līdz šim no aktiera un režisora skatupunkta esmu to redzējis. Šis skatupunkts var mainīties. Necentīšos ko noliegt un staigāt pa teātri citādi,” atzīst Vimba. „Esam dažādi, un tas ir mūsu spēks, un tas jāmāk izmantot. Pareizi jāpozicionē, kam, ko un kurš spēlē un veido, tur, iespējams, ir daudz ko darīt.”

Vimba arī uzskata, ka ir nepieciešams turpināt Rubeņa ieceri par piebūves celšanu Nacionālajam teātrim, jo teātrim ir absolūti nepieciešama moderna vidēja izmēra zāle. Tas arī ļautu veiksmīgāk konkurēt ar citiem izklaides veidiem, paralēli arī iestudējot tradicionālus latviešu iestudējumus.

„Neviena sezona nav bijusi bez tradicionāla latviešu iestudējuma.

Manuprāt, skatuves valodai jāmainās, jākļūst modernākai, ir jākonkurē ar citiem izklaides veidiem, kas kļūst spēcīgāki. Nedrīkstam palikt vienveidīgi. Ja būsim konservatīvi, nomirsim kā dinozauri,” uzskata Vimba.

Vimba arī atklāj, ka viņa mērķis, piesakoties konkursam, bijis Kultūras ministrijai pierādīt, ka teātrī ir cilvēki, kam nav vienalga, kā un kurp virzāmies un kāds ir mūsu teātris. Tāpat viņš vēlējies parādīt, ka pašā teātrī ir cilvēki ar atbilstošu izglītību. Vimba, pirms pievērsties aktiera un režisora profesijai, ir ieguvis bakalaura grādu ekonomikā un studējis maģistrantūrā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā.

15. maijā kļuva zināms, ka Latvijas Nacionālo teātri turpmāk vadīs aktieris un režisors Jānis Vimba. Kultūras ministrijas komisija no deviņiem kandidātiem viņu izraudzījusies kā piemērotāko šim amatam. Jaunais teātra valdes loceklis amata pienākumus uzsāks pildīt šā gada 27.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti