Labrīt

Vardarbība pret tuvāko: nereti sods pāridarītāju neapstādina

Labrīt

Pasākumu nozare neziņā par izdzīvošanu nākamgad

Ģertrūdes ielas teātrī tapusi sajūtu izrāde "Jums ir apdegušas ausis"

Iztēles ceļojums, kad aizliegts ceļot, – audio izrāde «Jums ir apdegušas ausis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Doties iztēles ceļojumā uz eksotisku valsti piedāvā Lienas Šmukstes jaunā sajūtu teātra izrāde “Jums ir apdegušas ausis”. Tā ir veidota audio formātā, tādēļ galvenais maņu orgāns, uz ko tā iedarbojas, ir dzirde, kas ātri vien “iedarbina” arī visas pārējās klausītāja maņas.

Izrāde jebkurā laikā pieejama Ģertrūdes ielas teātra mājaslapā, bet izrādes veidotāji to iesaka klausīties vakarā, atrodot klusu vietu, ērti iekārtojoties un aizverot acis. Lai pilnvērtīgi izbaudītu tās skaņu pasauli, ir noteikti jāizmanto audio austiņas.

Sajūtu teātris ir Latvijā rets žanrs. Liena Šmukste tam pievērsās savā maģistra diplomdarbā, absolvējot Kultūras akadēmiju kā režisore. Viņas pirmā izrāde bija “Grāmata Zīme”, kurā viņa skatītājus veda iztēles ceļojumā ar aizsegtām acīm.

Iztēles ceļojums ir arī jaunākā izrāde “Jums ir apdegušas ausis”, tikai šoreiz skatītāji nepiedalās klātienē, bet gan katrs savās mājās, un izrādes akcents likts tieši uz dzirdi kā galveno maņu sajūtu pārraidīšanai.

Izrādes ideja radusies jau pandēmijas sākumā līdz ar aizliegumu ceļot.

Liena Šmukste stāsta: “Mēs sākām runāties un domājām, kā izveidot izrādi, lai cilvēks varētu, tā teikt, brīvi ceļot, nevis būtu iespiests mājās un tikai Latvijā. Var jau, protams, skatīties blogus un raidījumus par ceļošanu, bet mēs gribējām atrast citu, īpašu pieeju.”

Izrāde “Jums ir apdegušas ausis”
Izrāde “Jums ir apdegušas ausis”

Kā ļoti labu palīgu, lai veidotu sajūtu ceļojumu, Liena Šmukste atklāja 3D jeb binaurālo mikrofonu, kas viņai pirms tam nebija zināms. Tas spēj skaņas ierakstīt tā, ka ir akustiski sajūtams skaņas dziļums, augstums un plašums, klausītājam radot ļoti tiešu klātbūtnes efektu.

Beigu beigās tika nolemts, ka izrāde būs arī tieši par ceļošanu visai burtiskā nozīmē, Anete Konste tai uzrakstīja stāstu, bet aktieri – Ieva Džindža, Jana Ļisova un Andis Strods to iemiesoja skaņās, piedaloties arī Lienai Šmukstei.

Režisore norāda:

“Cilvēki ir noguruši no datoriem, viņiem ir jāstrādā no mājām pie datoriem teju visu laiku, un mēs izdomājām, ka mēs tad neliksim nekādu vēl papildu slogu, piemēram, acīm, bet liksim akcentu uz ausīm, uz dzirdi kā maņu.

Līdz ar to, kad aizver acis un mēģina klausīties, tad tev automātiski sāk strādāt iztēle. Protams, tas ir atkarīgs no tā, kāds katrs ir cilvēks. Viens varbūt mēģinās saklausīt, ar ko mēs tās skaņas esam radījuši izrādē, otrs varbūt domās – hmm, uz kurieni viņi mani ved tajā izrādē?”

Šmukste arī uzsver: “Mēs zinām, ko mēs esam taisījuši, bet publiski mēs neatklājam, jo tas ir ļoti, ļoti interesanti. Arī visi tie paziņas un draugi, kas jau ir noklausījušies, viens ir bijis Indijā, viens ir bijis Marokā, un tad tu tā iekšēji pie sevis pasmaidi, jo tu zini to valsti, ko tu esi taisījis.”

Izrāde “Jums ir apdegušas ausis”
Izrāde “Jums ir apdegušas ausis”

Tā nav klasiska audio izrāde ar ierunātu tekstu, šajā izrādē galvenā ir visdažādākā skaņu pasaule, kas klausītājam ļauj pabūt aptuveni 10 kādas visai eksotiskas valsts vietās.

90% no ierakstā dzirdamajām skaņām radījuši aktieri paši, izmantojot visvienkāršākās lietas – ūdeni, krūzītes, bļodas, augļus un vēl ļoti daudz ko citu.

Liena Šmukste stāsta: “Tur ir, piemēram, tāda ziloņu aina, ko mēs sākumā taisījām ar plastmasas caurulēm, man likās tāds ļoti labs atradums, bet, dodot citiem noklausīties to ainu, viņi teica – nu drusku tā kā pēc santehnikas. Mēs domājām, ko lai izdara, lai nebūtu tā santehnika. Meklējām internetā un atradām tādu vienu maziņu video, kur meitenīte rāda, kā vajag tēlot ziloņus. Viņa uzliek augšējo lūpu pāri apakšējai, un tad tā kā pūš. Tas tiešām, manuprāt, atgādina ziloni. Tā kā teātrī mēs nevarējām dabūt īstu ziloni, lai ierakstītu, tad mums vajadzēja pašiem to atveidot.”

Līdzās binaurālās skaņas iespējām izrādes veidošanā izmantota arī šobrīd ļoti populārā ASMR metode, kas ir skaņas efekti ar nomierinošu un atslābinošu ietekmi uz klausītāju, tā ietver arī čukstu tehniku.

Sajūtu teātra audio izrāde “Jums ir apdegušas ausis” ir 40 minūšu garš skanisks piedzīvojums, un tam var piekļūt Ģertrūdes ielas teātra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti