Izsludināta Starptautiskā jaunā teātra festivāla «Homo Novus» programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien tukšajā skolas ēkā Aristida Briāna ielā 13 notika 15. starptautiskā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” programmas atklāšanas svētki, kuros par festivāla viesizrādēm stāstīja skatītāji Santa Remere, Francis Virtmanis, Andris Breže, Māra Lāce un Armands Siliņš, tādējādi uzsverot to, cik būtiska loma ikvienā teātra izrādē un festivālā ir tieši skatītājam, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

ar pasākumu sākās arī biļešu iepriekšpārdošana uz septiņām festivāla viesizrādēm un notikumiem. Teātra festivāls “Homo Novus” notiks Rīgā no 2019. gada 5. līdz 13. septembrim.

Ēka Briāna ielā 13 nebija izvēlēta nejauši – tur “Homo Novus” laikā iemājos festivāla skola “Vietas atmiņa” un scenogrāfijas darbu izstāde. Tāpat festivāls piedāvās izrāžu programmu no Eiropas valstīm, Japānas, Austrālijas un ASV un notikumu “Austošā skaņa” – kopā ar Briseles vadošā teātra festivāla “Kunstenfestivaldesarts” direktoru Danielu Blangu Gubaju veidotu festivālu festivālā, kas ilgs visu 7. septembra nakti un būs veltīts mūsu klausīšanās prasmēm. 

Festivāla izrādes notiks Rīgas kinostudijā, Rīgas cirkā, Dizaina fabrikā, H2O 6 kvartālā, “Dirty Deal Teatro”, Ģertrūdes ielas teātrī, pilsētvidē un citur, festivāla centrs darbosies fon Stricka villā Briāna ielā 9.

Šogad “Homo Novus” programma veidota tā, lai būtu pieejama iespējami plašam skatītāju lokam – tajā iekļauts mazāk pasākumu, bet izrādes tiks rādītas vairāk reižu. Programmas centrā ir mākslas darbi, kas tiecas pavērt redzamo un taustāmo realitātes virskārtu, lai atklātu to, kas atrodas dziļākos slāņos. 

Cik daudz kārtu mēs esam gatavi noplēst un cik tālu doties, lai nonāktu pie patiesības? Otra festivāla darbus vienojoša iezīme ir mākslinieku sadarbība ar lietām, vielām, materiāliem, apšaubot cilvēka pārākuma pozīciju pasaulē, ko veido neskaitāmi autonomi elementi. 

Festivāls tiks atklāts 5. septembrī ar japāņu mākslinieku Tetsujas Umedas un contact Gonzo un latviešu mākslinieku kopradītu atklāšanas notikumu. Atklāšanas dienā pirmizrādi piedzīvos vēl viena japāņa – režisora Akiras Takajamas izrāde „Heterotopija Rīgā”, kuras iedvesmas avots ir japāņu spiega Makoto Onoderas dzīve trīsdesmito gadu Rīgā. 

Pirmo reizi Latvijā viesosies ievērojamais libāniešu mākslinieks Valids Rāds ar oriģinālas formas izrādi “Luvras un/vai spārdot mirušo”, kas caur šķietami nesaistītu vēsturisku un mūsdienu notikumu virkni atklāj vizuālās mākslas pasaules saikni ar globāliem ideoloģiskiem, ekonomiskiem un politiskiem procesiem. 

Cita leģendāra teātra kompānija, kas Rīgā uzstāsies pirmo reizi, ir norvēģu “Verdensteatret”. Viņu izrādes ir kā fascinējošas ainavas, ko izpilda kinētiskas skulptūras, paštaisīti mehānismi, izrādes laikā veidoti kustīgi videoattēli, cilvēku un lietu radītas skaņas. Izrāde “Hanna” ir viņu jaunākais darbs, kas tapis pēc vairāku gadu radošas pauzes un jau paspējis apceļot virkni festivālu Eiropā un ASV. 

Fiziskā teātra kompānija “Branch Nebula” no Austrālijas festivālā spēlēs izrādi „Ļoti izturīga līmlente”, kuras galvenie varoņi - necils pusmūža vīrietis un pāris līmlentes ruļļi aicina atgriezties bērnībā, kad iztēlei nebija robežu un par sabiedroto jaunas pasaules radīšanā varēja kalpot teju jebkas. 

Fiziska pieredze ikvienam iesaistītajam solās būt horeogrāfu Ahilana Ratnamohana un Ferasa Šahīna līdzdalīgā izrāde “Klapping”, kuras laikā mākslinieki, kas paši kādreiz profesionāli nodarbojušies ar futbolu, kopā ar skatītājiem pētīs futbolistu kustības un pārvērtīs tās dejas izrādē. Visas trīs izrādes ir piemērotas ne tikai pieaugušajiem, bet arī skolas vecuma bērniem un jauniešiem.

“Homo Novus” noslēguma dienās būs iespējams noskatīties igauņu mākslinieces Kristīnas Normanas jaundarbu “Vieglāk par sievieti”, kā pamatā ir pētījums un sadarbība ar ukraiņu sievietēm, kuras devušās uz Itāliju strādāt par veco ļaužu kopējām. Izrādes komponists ir Jēkabs Nīmanis.

Ar diviem skatuves darbiem – koncerta, izstādes, izrādes un dzejas lasījuma hibrīdiem “Darba augļi” un “Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze” - festivālu noslēgs flāmu māksliniece, scenogrāfe un režisore Mīta Varlopa. Viņas darbus raksturo absolūta mākslinieciskā brīvība, satriecoša iztēle un ļoti laba humora izjūta. Kāds skatītājs par Varlopas izrādēm ir teicis, ka tās iedarbojas kā pretsāpju tabletes šīs pasaules sāpinātajiem. Mīta Varlopa ir arī šīgada festivāla imidžbildes autore.

Festivāla programma tiks papildināta līdz pat 1. jūlijam. Šobrīd biļetes iespējams iegādāties tikai ''Biļešu paradīzē'', bet no 1. augusta to varēs izdarīt arī festivāla birojā Miera ielā 39. Tāpat būs pieejami festivāla abonementi, kas piedāvās īpašu atlaidi tiem, kuri vēlēsies noskatīties pilnu festivāla programmu. Vairāk informācijas festivāla mājaslapā www.homonovus.lv.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti