Izrādes «Vol.1 Antiņš» apskats: Spēlēšanās ar Raini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ieraudzīt neparasto pierastajā. Teātra apvienība “PERFOrācija”, startējot ar Raiņa lugas “Zelta zirgs” iestudējumu tiešsaistes izrādē četru sienu nogurdinātajiem bērniem, atgādināja, cik aizraujoša var būt paša iztēle. Dinamiskā spēlēšanās ar itin sadzīviskiem priekšmetiem pavisam parastā dzīvoklī, vizualizējot lugas “Zelta zirgs” sižetu, pārtop žonglēšanā ar bērna uzmanību.

Iestudējums, ko Pamela Butāne un Beatrise Zaķe veidojušas attālināti un kuru mazajiem teātra skatītājiem aizrautīgi vēsta aktieris Rihards Zelezņevs dzīvoklī divatnē ar mobilā telefona videokameru, ir motors bērna iztēlei. Tas iedarbina, iekustina, pamodina entuziasmu ieraudzīt lietās dzīvo, līdzīgi kā dzīvnieku siluetus garām slīdošos mākoņos. Bērns uzmanīgi skatās un ierauga. Ja vecāki ļauj un iesaistās mazā režisora un scenogrāfa ideju īstenošanā, bērnam vārds “garlaicīgi” kļūst par svešvārdu arī pašam ikdienā.

Aktieris ātri vien iekaro bērnu uzmanību – ar savu jauneklīgo dedzību un īstumu.

Izrāde «Vol.1 Antiņš»
Izrāde «Vol.1 Antiņš»

Pateicoties ikdienas priekšmetu iedzīvināšanai, bērni pēc pirmajām neizpratnes minūtēm par nepazīstamo cilvēku datora monitorā, kurš pārāk strauji un tuvu uzsāk sarunu, sāk smaidīt.

Smaids kā apliecinājums, ka šis čalis Antiņš ir savējais. Kāpēc? Jo viņš prot spēlēties.

Un grandiozā šķēršļu josla ir izrādes “ak!” efekts. Sporta spēļu cienīga augoša spriedze pirms katra jātnieka došanās “trasē”. (Sižeta izspēlē kā pirmsskolas vecuma bērnu mamma, tomēr iebilstu pret lielā virtuves naža iecelšanu ļaunā tēla lomā: lai arī spilgts objekts ar visu no tā izrietošo bīstamību, tomēr varbūtība tam, ka bērns atdarinās redzēto, ir ļoti augsta.)

Norādot par izrādes mērķauditoriju pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērnus, izrādes veidotāji solīja, ka aktieris ar pieredzi improvizācijas teātra formā, pēcāk arī Latvijas Leļļu teātrī un pērn izveidotajā apvienībā “PERFOrācija” uzdos bērniem jautājumus un izaicinās pamatot savu viedokli, pavēršot stāstu vienā vai citā virzienā.

Izrāde «Vol.1 Antiņš»
Izrāde «Vol.1 Antiņš»

Tiesa, šis solījums izpildīts daļēji. Jā, aktieris centās uzrunāt klātesošos bērnus vārdā, ko mazie skatītāji novērtēja, liekot saprast, ka aktieris viņus arī redz, un aicināja balsot ar īkšķīti par sižeta pavērsieniem. Tas bija nenoliedzami svarīgi, un bērnos raisīja piesaisti sižetam, apzinoties, ka kuru katru brīdi arī viņiem jautās viedokli. Tomēr situācijā, kad jautājumu adresēja konkrētam bērnam un tas vēlējās iesaistīties diskusijā vai paust plašāku komentāru, aktieris šķita jau domājam par nākamajiem izrādes soļiem, ne tik daudz par īsa, tematiska dialoga izvēršanu.

Lai arī aptuveni stundas garuma tiešsaistes izrādi bērni (3 un 5 gadi) vēroja neatraujoties un negarlaikojoties, tomēr maza vilšanās izrādes izskaņā bija, īpaši meitai.

Neskatoties uz saplīsušajām olām un pļāpīgajiem banāniem, bērni tomēr neieraudzīja dusošo un pamodināto Saulcerīti.

Izrāde «Vol.1 Antiņš»
Izrāde «Vol.1 Antiņš»

“Pastāvēs, kas pārvērtīsies.” Saka Rainis, un tas ir šīs izrādes veiksmīgais “jājamzirdziņš”: objektu mainība un dinamika aktiera Riharda Zelezņeva izpildījumā. Un Latvijas kultūrkods – Raiņa zelta zirgs un cīnītājs Antiņš – ir iegrāmatots bērna prātā. Tāpat kā doma par dzīves šķēršļu pieveikšanu ceļā uz savu mērķi.

Šī ir izrāde, pēc kuras vecāki var nejusties vainīgi, ka bērniem ļāvuši stundu pavadīt pie datora monitora.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti