Kultūras ziņas

Iznācis grupas ‘’Sigma’’ debijas albums

Kultūras ziņas

Borisa Eifmana balets džeza noskaņās

Izrādei par Aspaziju skenē Jaunā Rīgas teātra zāli

Izrādei par Aspaziju skenē Jaunā Rīgas teātra zāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamnedēļ Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles izrāde "Aspazija. Personīgi". Šo lugu speciāli JRT sarakstījusi Inga Ābele. Interesanti, ka iedziļināties Aspazijas personībā, dzīvē un daiļradē palīdzēs 21.gadsimta tehnoloģijas, proti, 3D skeneri.

Kad JRT lielajā zālē notiek 3D testēšana, brīdī, kad ap savu asi griežas skenera galva, filmēt nedrīkst. Trīs dimensiju video attēlā jābūt redzamai skatītāju zālei, kādu to ierasts redzēt apmeklējot teātri. Šoreiz attaisnojama vienīgi vairāku Aspazijas un Raiņa tēlu klātbūtne. Iegūtais materiāls kalpos kā video projekcija izrādē "Aspazija. Personīgi". Materiālu saglabās teātra pirmsrekonstrukcijas arhīvā.

"Tas skata punkts ir tāds, kādu ikdienā neredz, var caur sienām iet, var uzlidot pie griestiem," saka izrādes "Aspazija. Personīgi" scenogrāfs Gints Gabrāns.

Videoprojekciju autori skenējuši arī citas ar Aspazijas dzīvi Latvijā saistītas vietas. Teātris līdz šim atklāj tikai to, ka 3D attēlu papildinājums iecerēts kā palīglīdzeklis, kas skatītājam ļaus skatīt Aspazijas kādreizējo realitāti netipiskos tuvplānos.

Gan skatītājiem, gan aktieriem skenēšanas rezultāts pagaidām ir mīkla. "Cik es saprotu, es piedalījos daļā no izrādes scenogrāfijas, kas izrādē būs kā projekcijas," saka skenēšanas dalībnieks Jānis Krauklis. "Tas varētu netraucēt, tāpat kā dzeju var lasīt no "iPhone", no tā jau nemazinās tās kvalitāte," norāda aktieris Ivars Krasts.

Kā jau esam vēstījuši, Ingas Ābeles luga "Aspazija. Peronīgi" pirmizrādi JRT piedzīvos 18.martā. Izrāde iekļauta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas kultūras programmā “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti