Kultūras ziņas

Koncertā Ukrainas atbalstam vienojas arī Latgalē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Teātris" Liepājā - muzikālā izrāde ar kaislībām

Izrāde «Teātris» Liepājā – režisores Lauras Grozas atzīšanās mīlestībā analogajam teātrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvojies sezonas vērienīgākais jauniestudējums – muzikāla izrāde "Teātris". Stāsts par teātra aktrises Džūlijas Lambertes kaislībām tapis Lauras Grozas režijā. Izrādē 17  komponista Kārļa Auzāna muzikālos priekšnesumus atskaņo Liepājas Simfoniskais orķestris.

Viljama Somerseta Moema romāns "Teātris" lielākajai sabiedrības daļai asociējas ar Jāņa Streiča filmu un izcilo Viju Artmani galvenajā lomā. Režisore Laura Groza Liepājas teātrī izveidojusi savu versiju par pusmūža teātra dīvu Džūliju Lamberti un dēvē to par muzikālu izrādi ar kaislībām.

"Šī bija tāda mana atzīšanās mīlestībā analogajam teātrim. Tas nozīmē, ka viss notiek ar rokām, ar skaņu, ar dzīvu skaņu, ar dzīvu mūziku, ar dzīvu aktieru skaņu.

Tie nav vokālisti, tie ir aktieri! Jo viņi savu stāstu stāsta caur aktierisko prizmu," skaidro režisore.

Iestudējums, kurā vairāk nekā 30 mūziķi no Liepājas simfoniskā orķestra sadarbojas ar vairāk nekā 20 aktieriem, apzīmējams kā vērienīgs un tehniski sarežģīts. Ilzes Vītoliņas krāšņajos tērpos komponista Kārļa Auzāna muzikālās partitūras opusus izrādē aktieri izdejo un izdzied 17 priekšnesumos.

Visu apjūsmotās Džūlijas Lambertes lomā – Inese Kučinska. Savu varoni aktrise raksturo, kā elegantu, šarmantu un pašironisku, bet ar dramatisku iekšējo dzīvi: "Viņa bija pieradusi vienmēr meklēt dzīvē kruķus, uz kuriem atbalstīties. Vai tas būtu vīrs vai mīļākie. Izrādes beigās viņa nonāk pati pie sevis. Pie tā, ka viņa pati ir vērtība. Ka viņa ir spēcīga, ka viņa var. Ka pati ir jaudīga."

Līdzās tādiem pieredzējušiem aktieriem, kā Egons Dombrovskis, Karīna Tatarinova un Edgars Pujāts, izrādē nozīmīgas lomas uzticētas arī jaunajiem Liepājas teātra aktieriem. Viens no viņiem ir Valts Skuja, kurš teic, ka pirms tam viņam šādas pieredzes nebija: "Tagad man viņa ir, un tagad es jūtos mazlietiņ, kripatiņu mazliet ērtāk šajā visā. Ar visiem lielajiem aktieriem strādājis es nebiju iepriekš. Tagad viņi mani tā forši uzņēma."

Pēc izrādes noskatīšanās kritiķis Toms Čevers atzīst: "Šo melodramatisko sižetu režisore ar lielu entuziasmu un spožumu ir centusies teatralizēt un karnevalizēt. Tas ir acīm redzami, sagādājot daudzus enerģētiski uzlādējošus brīžus. Taču kopumā izrāde tādu patiesu refleksiju par teātra dabu un īstas emocijas gan nepiedāvā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti