Izrādē «Stikla kalns. Daugava» skanēs arī agrāk nedzirdēta Jāņa Mediņa mūzika balsij un klavierēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sestdienas, 15.septembra, vakarā pirmizrādi piedzīvos Raiņa dramatiskās poēmas “Daugava” iestudējums “Stikla kalns. Daugava”.

Iestudējumu rosinājusi bibliotēkas ekspozīcijā „Grāmata Latvijā” izstādītais Raiņa „Daugavas” pirmizdevums no 1919.gada, kas iznāca īsi pirms Bermontiādes un bija ārkārtīgi pieprasīts lasītāju vidū. Tādēļ Grāmatniecības muzeja darbiniekiem šķitis interesanti palūkoties uz tolaik cīņai iedvesmojušajiem tekstiem ar mūsdienu lasītāja acīm.

Tā dzimusi doma aicināt mūsdienu māksliniekus iesaistīties Raiņa dramatiskās poēmas „Daugava” laikmetīga iestudējuma izveidē, kas aptvers visu Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku.

Izrādē piedalīsies režisori Inga Tropa un Dmitrijs Petrenko, elektroniskās mūzikas autors Andris Indāns, dejotāja Agate Bankava un citi mākslinieki.

Projekta vadītāja Elīna Kalniņa
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

„Tā kā poēmai ir sešas daļas, mēs aicinājām sešus māksliniekus izvēlēties katram savu daļu un katrai no tām – savu māksliniecisko risinājumu ar vienu nosacījumu, ka ir maksimāli jāizmanto Raiņa teksti, kādi katrā šajā poēmas daļā ir,” stāsta projekta vadītāja Elīna Kalniņa.

Piemēram, Agate Bankava ar Rūdolfu Gediņu un Ivaru Broniču veido noslēdzošo izrādes daļu, kas ir laikmetīgās dejas performance. “Tur teksts būs klātesošs skaņdarbā, ko pirms daudziem gadiem ir komponējis Jānis Mediņš, bet tas nekad nav ticis atskaņots.

Izrādās, ka viņam ir kompozīcija klavierēm un balsij visai Raiņa dramatiskajai poēmai „Daugava”.

Esam veikuši arī šo ierakstu šeit pat, LNB studijā, kurā piedalījās pianists Ventis Zilberts, jo tieši viņš savā mājas arhīvā atrada šo skaņdarbu, kas tagad piedzīvos savu pirmatskaņojumu, lai gan tikai fragmentāri, jo izmantosim tā pēdējo daļu,” atklāj Kalniņa.

Uzvedums „Stikla kalns. Daugava” Nacionālajā bibliotēkā būs skatāms arī 13.oktobrī un 3.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti