Kultūras ziņas

Māmiņu portreti Rīgas Mākslas telpā

Kultūras ziņas

Kluča un Matveja revolucionārās idejas

Kārļa Skalbes pasakas "Dirty Deal Teatro"

Izrāde «Mēness dārzā» atklāj Kārļa Skalbes universālos kodus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Dirty Deal Teatro” Spīķeros tapusi jauna izrāde bērniem un jauniešiem “Mēness dārzā” – par jauna cilvēka pieaugšanu, viņa meklējumiem, dumpi pret apkārtējo vidi, pirmo mīlestību, draudzību un arī sastapšanos ar nāvi. Kā atzīst izrādes veidotāji, izrādes pamatā esošās Kārļa Skalbes pasakas atklāj universālus vērtību kodus.

Lasot Kārļa Skalbes pasakas, aktieri rada dzīvības pilnu pasauli, kurā sapņi, iedomas un atmiņas pamodina jaunas sajūtas. Viencēliena izrāde pielīdzināma ceļojumam pasaulē, kas ir pazudusi vai nekad nav pastāvējusi, un tā slēpj sevī noslēpumus un brīnumus. Aktieru izpildījums aicina katram no publikā sēdošajiem jauniešiem atrast asociācijas ar tiem jautājumiem, kuri pašiem ir sasāpējuši.

“Manuprāt tur iekšā ir kāds kods, kas der katram, principā. Un jauniešiem, manuprāt, tas ir par pirmo mīlestību, par vilšanos, par universālām vērtībām, kam tieši pusaudžu gados iet cauri,” saka aktieris Jānis Kronis

Izrādes darbība norit estētiski minimālā, bet tajā pašā laikā daudzveidīgā scenogrāfijā, kuras autori ir Evelīna Deičmane, Kate Krolle un Jānis Dzirnieks. Viņi katru Skalbes pasaku simbolizē ar atšķirīgu scenogrāfijas elementu, piemēram: smiltīm, uguni, ūdeni, mālu un tumsu, kas veido katras pasakas atšķirīgo noskaņu.

“Jau kurā izrādē es beigās atgriežos pie sevis, un es nevaru aiziet nekur tālāk par šiem pirmelementiem,” atzīst režisore un aktrise Inga Tropa. „Man tie dod spēku, manuprāt, tur ir gan tā vienkāršība, gan tā lielā jauda.”

Aktieru saspēli uz skatuves papildina pasaku kopīga lasīšana publikai. Darbība, kurai mūsdienu modernizētajā pasaulē ir pastiprināta nozīme.  

Kā iepriekš jau vēstīts, izrādi „Mēness dārzā” iestudē režisore un aktrise Inga Tropa, un tajā piedalās aktieri Karīna Tatarinova, Elīna Dambe, Kristaps Ķeselis un Jānis Kronis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti