Kultūras ziņas

Pārdomas par ēnām un nāvi Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Kārļa Vītola "Ceļojums uz Ameriku"

Čehova "Kaija" ar dažādiem iespējamiem fināliem

Izrāde, kas katru vakaru var beigties citādi – Čehova «Kaija» Rēzeknē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknes teātrī “Joriks” pirmizrādi piedzīvojis režisora un teātra mākslinieciskā vadītāja Mārtiņa Eihes iestudējums “Kaija” pēc krievu klasiķa Antona Čehova lugas. Izrāde pieteikta kā apolitisks mīlas stāsts, kurā ir iesaistīts viss aktieru ansamblis un kas iestudēts bilingvāli – latviešu un krievu valodā.

Izrāde “Kaija” sākas ar kādas gleznas izsoli. Skatītājiem ir iespēja, pašiem vēl nezinot, iegūt darbu, kura nozīmi var apjaust vien izrādes beigās – tā skatītājus pārsteidz, vēl neienākot zālē. Uz skatuves viss teātra “Joriks” ansamblis. Izrādē kopā mijas latviešu un krievu valoda, vienam un tam pašam personāžam runājot gan latviski, gan krieviski.

Izrādē “Kaija” cauri vijas alkas pēc mīlestības, sapratnes un atzinības, kas tā arī netiek gūta. Iezīmējas arī radošās profesijas ne tik skaistās puses – izrādei iegūstot šodienai ierastu runas veidu, vidi un ieradumus.

Izrāde "Kaija"
Izrāde "Kaija"

“Tekstos izskan tas, ko mēs arī paši domājam par sevi, par profesiju, par to, kā ir savienot profesiju ar dzīvi. Un kādus nospiedumus atstāj personīgās dzīves neesamība profesijā un otrādi. Un profesijas pārpilnība kādas pēdas atstāj privātajā dzīvē,” par darbu stāsta aktrise Jana Ļisova.

Intriga izrādē tiek radīta ar dažādiem izrādes fināliem. Proti, katram tēlam ir iespēja pabeigt izrādi, un to, kurš tas būs, nosaka viens no aktieriem.

Aktieris Edvīns Klimanovs skaidro: “Viņi nezina, zinu tikai reāli es, pat režisors Mārtiņš nezina, kas šodien būs, tāpēc izrādes fināls paliks dzīvs ļoti ilgi. Man liekas, mūžīgi.”

Mēģināt izrādi ar dažādiem fināliem bijis smieklīgi, stāsta aktrise Sandija Dovgāne: “Mēs stāvam, un mums viens kolēģis izvēlas, kurš būs finālā, un tad tu jūti to ieelpu kolēģos, ka ārprāts, ka tik mani neizvēlas, ka tik mani neizvēlas, vai mierīgi, tu redzi, vai ir gatavs vai nav gatavs tam finālam – kā kurš kolēģis.”

Šādi režisors ļauj izrādi pabeigt no katra tēla skatupunkta, jo katrs no viņiem ir sava stāsta vērts.

“Piedāvājot tēliem iespēju pabeigt izrādi, mēs pagriežam to izrādi viņa skatupunktā, kā viņš attiecas pret to, kurš ir nošāvies,” skaidro Mārtiņš Eihe.

Izrāde "Kaija"
Izrāde "Kaija"

Pats Čehovs lugu nosaucis par komēdiju, un arī Mārtiņš Eihe sirdi plosošos varoņu pārdzīvojumus ļauj neuztvert ar smaguma sajūtu – tēma sāpīga, taču izpildījums liek smaidīt.

Izrādi veidojuši režisors Mārtiņš Eihe, scenogrāfe Paraskēva Deikina, kostīmu māksliniece Inga Siliņa. Lomās: Sandija Dovgāne, Jana Ļisova, Tatjana Suhiņina-Pecka, Jekaterina Garfunkele, Larisa Beilo, Kārlis Tols, Vladimirs Petrovs, Edvīns Klimanovs, Genādijs Voronovs un Aivars Pecka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti