Izrāde «Avotu iela» - latviešu dramaturgu radīta reālā dzīve uz ielas, pagalmā, veikalā, skolā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Teātris "TT" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) piedāvā neparastu teātra projektu "Avotu iela". Tā pamatā ir sešu pašmāju dramaturgu īsformāta lugas, ko iestudējuši seši LKA režijas studenti. Izrādes tiek izspēlētas nevis uz skatuves, bet dažādās Avotu ielas vietās - veikalā, skolā, pagalmā un vēl citviet. Lomās iejutušies dažādu paaudžu aktieri, viņu vidū Akvelīna Līvmane, Inga Tropa, Anna Putniņa, Varis Piņķis un vēl citi. Uz izrādēm Avotu ielā skatītāji aicināti šo sestdien un svētdien, 23. un 24.maijā.

Tā sauktās staigājamās izrādes žanrs Latvijā nav nekas jauns. Tajā strādājuši Baņuta Rubess, Mārtiņš Eihe un vēl citi režisori. Bet projekts "Avotu iela" atšķiras ar to, ka piedāvā ļoti lielu tieši latviešu dramaturģijas un arī režijas rokrakstu daudzveidību. Tajā iesaistīti seši dažādu paaudžu dramaturgi un seši topošie režisori. Viņi izveidojuši septiņas aptuveni desmit minūšu garas izrādes par mūsdienu problemātiku, kas katra tiek izspēlēta citā Avotu ielas vietā.

"Tā ir mūsu pašu izvēlēta vieta, jo tā ļoti lielā dažādība un raibums, kāds ir Avotu ielā. Tas atspoguļo mūsu šodienas dzīvošanu visiem kopā, un to mēs arī centāmies izmantot, jo visi gabaliņi ir ļoti dažādi. Tie skar virkni tēmu, kas mums ir apkārt ikdienā, kopumā veidojot vienu lielu dzīves karuseli. Varbūt tas žanrs "staigājamā izrāde" ir precīzs ne tikai fiziskā nozīmē, bet arī jēdzieniski, jo mēs izstaigājamies pa dzīvi krustu šķērsu," par to, kāpēc projektam izvēlēta tieši Avotu iela, stāsta idejas autors Lauris Gundars.

Iestudējums sākas Avotu pamatskolā, kur sapulcējas visi skatītāji. Tad viņus sadala aptuveni 15 cilvēku lielās grupās, un grupu vadītāji skatītājus izvadā pa visām izrāžu norises vietām.

"Vairākas ir reālas dabas vides, kas nav zem jumtiem - pagalms, iela, stūris pie pudeļu nodošanas punkta, un ir trīs vietas zem jumta - veikals "Discomania", floristikas studija un Avotu pamatskola, kas bija ļoti pretimnākoša mūsu projektam," stāsta Lauris Gundars.

Pirmā tikšanās ar skatītājiem radošajai grupai bija aizvadītās nedēļas nogalē. Visi kā viens atzīst, ka tā bijusi ļoti interesanta pieredze, jo reālā ielas vide ieviesusi savas korekcijas un piešķīrusi izrādēm papildu nozīmi.

Par īstām ugunskristībām savu pieredzi dēvē jaunais režisors Mārtiņš Zariņš. Viņš iestudējis Ansela Kaugera lugu, kuras darbība norit uz Avotu un Bruņinieku ielas stūra pie pudeļu nodošanas punkta. Lomās šajā izrādē iejūtas Varis Piņķis un Klāvs Mellis.

"Mēs piedzīvojām gan krusu, gan municipālo policiju, gan apkaimē dzīvojošo cilvēku uzmanību, tā ka - vesels arsenāls ar pieredzi. Policija bija reaģējusi uz kāda cilvēka izsaukumu, ka notiek kas dīvains, bet viss beidzās labi. Visu cieņu policijai, ka tā dara savu darbu, bet mēs viņus operatīvi noinformējām, ka šeit notiek izrāde, un aktieris Varis Piņķis netika apcietināts," piedzīvoto atklāj Mārtiņš Zariņš.

"Avotu ielas" izrādē iesaistīti gan pavisam jauni, gan pieredzējuši aktieri no dažādiem teātriem, viņu vidū Akvelīna Līvmane, Inga Tropa, Anna Putniņa, Toms Auniņš un citi.

Lauris Gundars uzsver, ka spēlēšana šādā reālā vidē aktieriem ir liels izaicinājums, jo tā pieprasa nepierastu, gluži vai dokumentālu spēles veidu: "Reālā vide ir ļoti stipra lieta, kas nomāc jebkuru samākslotību. Ja ienāk kāds reāls cilvēks un sāk sarunāties ar aktieri par to pašu tēmu, par ko viņš tikko ir runājis, tad noturēties līdzi reālajai dzīvei aktierim nebūt nav viegli."

Iestudējums "Avotu iela" notiks sestdien un svētdien, 23. un 24.maijā, plkst. 14. Skatītāji biļetes lūgti iegādāties iepriekš, jo skatītāju skaitu ierobežo iestudējuma neparastais izspēles veids.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti