Kultūras ziņas

Igauņu simfoniskā mūzika Rīgā

Kultūras ziņas

Izvēlēta "Gada glezna"

Dejas izrāde pēc Ibsena lugas

Izrāde «Ārā» pārsteidz jau pirms sākuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Laikmetīgās dejas pirmizrāde pārsteidz skatītājus jau pirms sākuma – ar avīzi, kas aizsāk jaunu kustību ar nosaukumu "Arā" kā sākumu citai morālei, atbildībai un citai izaugsmei. Otrs pārsteigums ir Ginta Gabrāna scenogrāfija, kas pirmizrādē sagādāja arī neparedzētu pavērsienu, un horeogrāfes Olgas Žitluhinas ideja – pietuvināt dejotājus tik tuvu skatītājiem, ka elpa jūtama un ar roku var aizsniegt.

"Tev piedots tiks, ja neiespēji, bet mūžam ne, ja negribēji" – ar šo, pretenciozo Henrika Ibsena domugraudu horeogrāfe Olga Žitluhina kopā ar grupu "Dzelzs vilks" iestudējusi mūsdienu dejas izrādi "Ārā" pēc Ibsena lugas "Brands" motīviem", pietuvinot dejotājus neticami tuvu skatītājiem.

Man liekas, ka ar to vien nodarbojos, kā pietuvinu deju skatītājiem arvien tuvāk, tuvāk, vēl tuvāk... Tas ir tuvākais, ka tu vari to apēst," stāsta Olga Žitluhina.

Izrādē piedalās deviņpadsmit topošie laikmetīgās dejas horeogrāfi no Latvijas Kultūras akadēmijas, un katru dalībnieku izceļ un muzikāli pavada mūziķi no grupas "Dzelzs vilks".

Bija emocionāla un fiziska slodze šajā izrādē. Mēs tāpat kā dejotāji, esam viņu sirdspuksti, jo mēs dodam viņiem tos ritmus un brīžus, kad viss mainās. Visu laiku kas notiek un visa kā ir daudz," atzīst Juris Kaukulis.

Šī mūsdienu dejas projekta "Ārā" ideja šogad saņēma Starptautisko Ibsena stipendiju kā inovatīvs, kritisku domāšanu veicinošs projekts skatuves mākslas jomā, kas, pēc  žūrijas domām, "demonstrē iespaidīgu un radošu ieskatu attiecībās starp tekstu, teātri un deju".

"Tas, pirmkārt, ir par sevi, par attiecībām, par notikumiem dzīvē, tas ir pats galvenais," uzskata LKA 3. kursa students, dejotājs Ivars Broničs.

Savukārt LKA 3. kursa students, dejotājs Rūdolfs Gediņš izsaka cerību, ka arī skatītāji uztvēruši izrādi, it kā tā būtu par viņiem.

"Es ceru, ka arī skatītājiem izrāde bija par viņiem, jo tas nebija tāds ekranizējums lugai, tas bija – skaties un meklē, ko tu gribi," saka dejotājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti