Kultūras ziņas

Andra Gaujas jaunā filma

Kultūras ziņas

Dizaina mēnesis Latvijā

Izrāde par mākslu "...lai gadījums kļūtu par notikumu..."

Izrāde ar miljonu vērtiem mākslas darbiem scenogrāfijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kam ir jānotiek, lai mākslas gadījums kļūtu par mākslas notikumu? Atbildes uz šo jautājumu meklē izrāde, kuras scenogrāfiju veido vienu miljonu vērti laikmetīgās mākslas darbi.

Rīgas mākslas telpā skatāma 30 darbu kolekcija, ko topošajam Laikmetīgās mākslas muzejam iegādājusies ABLV banka. Tagad izstādei pievienojusies piecu režisoru izrāde. Katrs no viņiem nāk ar savu stāstu par mākslu, tajos ir iespēja redzēt mūziķi, dejotāju, lelli un pat mākslas kritiķi, kurš nav mākslas kritiķis.

Ne vien speciāli radīta lelle, iestudēta runas performance vai deja, bet arī orģinālskaņdarbs ir šīs izrādes jaunieguvums.

„Tas, ko es darīšu – prasa ļoti lielu piepūli, lielāku nekā parasti, tas lai paliek noslēpums, kāpēc, - kārtīga darba tulzna rokā, bet tas ir to vērts,” atzīst Rihards Zaļupe .

Savukārt režisore Inese Mičule atklāj izrādes stāstu.

„Stāsts ir par to, ka mēs neesam klāt brīdī, kad mākslinieks rada darbu, un mēs nezinām, ir tulznas, nav tulznas, mokās, nemokās,” skaidro Mičule. „Un tā ideja – parādīt to otru pusi, mākslinieka izjūtas, emocijas.”

Katrā ziņā, es domāju, cilvēki būs ļoti pārsteigti,” uzskata Zaļupe.

„Šis akurāt ir tas gadījums, kas kļūs par notikumu, kad skatītājs, kurš nemāk ne gleznot, ne dejot, ne dziedāt, ne muzicēt, tajā piedalās un ir šajā notikumā iekšā,” norāda izrādes producente Laila Baumane.

Izrādes radošajā komandā darbojas Inese Mičule, Juris Djakonovs, Ģirts Šolis, Vilnis Vējš, Kārlis Freimanis, Laila Baumane u.c. Izrāde, kura izstādes tēmas un darbus tulko teātra valodā, skatāma Rīgas mākslas telpā 2., 9., 11. un 25. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti