Izrādē «Antigone» runās par mūsdienu globālām problēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien Dailes teātrī būs pirmizrāde Sofokla antīkajai traģēdijai „Antigone”. Režisors Mihails Gruzdovs to iestudē netradicionālā formā - kā maģisku rituālu, un izrādes darbību viņš pārcēlis uz nākotni - 2033.gadu. Pēc režisora domām, „Antigone” dod iespēju runāt par mūsdienās aktuālām globālām problēmām, kā arī par ikviena cilvēka atbildību nākotnes veidošanā.

Izrādes noskaņā liela loma ir mūzikai, ko režisors Mihails Gruzdovs komponēt uzticējis jaunajam talantam - Mūzikas akadēmijas trešā kursa studentam Aleksejam Peguševam. Mūzika palīdz paspilgtināt neparasto formu, jo izrāde veidota kā maģisks rituāls. Tajā nav sadzīviskā plāna un klasiskas aktierspēles.

Kreonta lomas tēlotājs Juris Žagars atzīst, ka aktieriem šoreiz nepavisam nav bijis viegli īstenot režisora uzstādījumu. „Viņš mums liek darīt tādas lietas, ko mēs agrāk neesam darījuši un kas reizēm pat pie mūsu klasiskās aktiermeistarības ir nedaudz dīvainas un nepieņemamas. Mēs, protams, daudz strīdamies ar viņu. Šeit nav nevienas sadzīviskas darbības, nevienas dabiskas kustības, viss ir koncentrēts uz tekstu un uz rituāliem. Šis, katrā ziņā, būs viens no tiem strīdīgajiem projektiem, kas var vai nu izdoties ar lieliem panākumiem vai totāli izgāzties. Gruzdovs tiešām konceptu ir nolicis „uz naža asmens”,” stāsta Žagars.

Mihails Gruzdovs uzskata, ka Sofokla „Antigone” dod iespēju runāt par mūsdienās ļoti aktuālu globālu problemātiku - brutālas racionālisma ideoloģijas sadursmi ar cilvēcības un mīlestības likumiem.

Dažādas bīstamas pazīmes liecina, ka arvien agresīvāka cīņa par varu nomāc cilvēcības likumus, tāpēc Antigones tēls ir kā labs atgādinājums, ka iestāties par cilvēcību ir ikviena mūsu atbildība. „Pirms diviem gadiem sākās Olimpiskās spēles. Pirms tam to laikā nekad nenotika kari, bet šajā reizē - tieši Olimpisko spēļu atklāšanas dienā - Putins un Saakašvilli uzsāka karot. Tas pierādīja, ka pasaules varenie „var uzspļaut” pat uz tādām lietām,” norāda Gruzdovs.

Režisors arī atzīmē, ka ar šo izrādi grib pasaulē vairotu labo: „Tāpat ir vērts pārdomāt to, ka šobrīd viena gada laikā pasaulē notiek aptuveni 100 vai 120 lokālu karu. Tas ir ļoti biedējoši un tuvina mūs globālai katastrofai. Šī izrāde ir mana kā mākslinieka akcija, lai pievērstu uzmanību šīm problēmām un pasaulē vairotu labo”.

Antigones lomu atveido Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Viņu priecē, ka caur šo tēlu ir iespēja runāt par lielām un cēlām idejām, jo Antigone labākas nākotnes vārdā ir gatava upurēt pat savu dzīvību. „Man šķiet, ka tā ir lielā lieta, ka ir tādi cilvēki, kuri attīra pasauli, viņu mērķis ir padarīt pasauli labāku un domāt par nākotni,” skaidro Ķuzule-Skrastiņa.

Izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Leonards Laganovskis radījis nosacītu telpu, kurā nākotnes noskaņas mijas ar baisiem atgādinājumiem par jau piedzīvotām pagātnes katastrofām. „Es izvēlējos izveidot scenogrāfiju pēc Hitlera mītnes „Ērgļa ligzda”, kas viņam savulaik tika uzdāvināta Alpos. Kalnu varenība un vientuļais valdnieks, kurš bija virsotnē ļoti augstu un tikpat zemu krita. Sofokla luga ir kā atgādinājums mums, ka vēsturi nedrīkst aizmirst, jo tad tā pēc laika atkārtosies,” atzīmē Laganovskis.

Sofokla traģēdijas - rituāla „Antigone” pirmizrāde Dailes teātrī būs skatāma ceturtdien, 16.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti