Izpārdotas izrādes, bet zāles piepildīt nedrīkst – teātri steidz pielāgoties jaunajiem ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras iestādes šajā nedēļā pārplāno skatītāju vietas zālēs atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par ārkārtējo situāciju Covid-19 izplatības dēļ. Piemeklētie risinājumi dažviet atšķiras – atsevišķi teātri situāciju pielāgo izrādēm tikai tuvākajās nedēļās, citviet – jau līdz gada beigām. Par izmaiņām, kuru dēļ skatītāji iecerēto pasākumu nevarēs apmeklēt vai arī būs pārsēdināti citā vietā, kultūras iestādes sola informēt individuāli.

Izpārdotas izrādes, bet zāles nedrīkst piepildīt – teātri steidz pielāgoties jaunajiem ierobežojumiem
00:00 / 04:21
Lejuplādēt

Šonedēļ teātros, koncertzālēs un citās kultūrvietās ir pārejas periods, kurā apmeklētājiem jāvalkā sejas maskas, bet pasākumi apmeklējami tāpat kā iepriekš. Taču no nākamās nedēļas Covid-19 ārkārtējās situācijas jauno distancēšanās prasību dēļ ik pēc divām sēdvietām diviem krēsliem jāpaliek tukšiem. Tas nozīmē sēdvietu pārplānošanu rindu pēc rindas ikkatrā izrādē un atteikumu izsūtīšanu, ja pārsniegts atļautais piepildījums. Jaunajā Rīgas teātrī biļetes cītīgi pirktas uz izrādēm oktobrī un arī turpmākajos mēnešos. Pašlaik teātrī zāli pārplāno 12 pilnībā izpārdotajām izrādēm laikā no 19. līdz 31. oktobrim.

Jaunā Rīgas teātra pārstāve Inga Liepiņa stāsta: "Mums ir uztaisīts jauns zāles plāns, ņemot vērā jaunos noteikumus, zālē jāievēro šis šaha princips. Līdz ar to mēs zinām, kurās vietās skatītāji var sēdēt un kuras vietas diemžēl ir jāanulē. Šobrīd esam arī apturējuši biļešu tirdzniecību uz izrādēm novembrī un decembrī, jo vēl jau arī var mainīties valdības lēmumi. Tāpēc šobrīd plānojam īstermiņā.”

Jaunajā Rīgas teātrī lēmumus par izrāžu organizēšanu turpmākajos mēnešos pieņems tuvāko nedēļu laikā. Iespējams, ka uz tām iegādātās biļetes anulēs, atdos pircējiem naudu un organizēs atbilstoši jaunajai ietilpībai zālēs. Nacionālajā teātrī visbiežāk vietas varēs pārplānot, lai uz izrādi tiktu visi interesenti. Dailes teātra Lielajā zālē plāno izmantot arī pēdējās rindas, kuras ilgāku laiku nelietoja. Sēdvietu skaita priekšrocības jaunajā situācijā ir arī Latvijas Nacionālās operas un baleta Lielajā zālē, kur atbilstoši jaunajiem noteikumiem publiku visbiežāk būs iespējams izsēdināt, biļeti neatsakot. Tomēr uz vairākām izrādēm nopirkto biļešu skaits pārsniedz pieļaujamās 500 vietas.

Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš skaidro: "Operas un baleta gadījumā ir runa par apmēram 80 izrādēm līdz gada beigām, kas jauno ierobežojumu dēļ visas ir jāpārplāno.

Tas ir sarežģīts un piņķerīgs darbs. Visticamākais, šonedēļ ar to vien nodarbosimies, kā mēģināsim pārplānot skatītāju vietas."

Gandrīz visas biļetes iztirgotas, piemēram, uz "Pelnrušķītes" pirmizrādi 31. oktobrī. Daļai skatītāju vietu skaita ierobežojuma dēļ piedāvās biļeti uz izrādi citā datumā, ja tas neizdosies, tad atdos naudu par biļeti. Jāpārplāno izvietojums arī Jaunajā zālē. Tur regulējuma izmaiņu dēļ ģimenēm ar bērniem izrādēs mazajiem iespējams ieplānot vairāk vietu, stāsta Voldiņš.

Dažādus risinājumus izvēlas teātros ārpus Rīgas. Liepājas teātrī uz brīdi apturēta biļešu tirdzniecība. Pārskatot skatītāju vietas, Mazajā zālē plāno spēlēt papildu izrādes, stāsta teātra Mārketinga daļas pārstāve Gunta Kinta. Savukārt Valmieras Drāmas teātrī turpinās spēlēt visas repertuārā ieplānotās izrādes ar pārplānotām zālēm. Šosezon biļetes uz teātri pirktas mazāk, tāpēc arī jauno noteikumu dēļ nevienu biļeti nenākšoties atteikt, stāsta Valmieras Drāmas teātra Mārketinga daļas vadītāja Ieva Puķīte: "Pārdoto vietu skaits ļauj organizēt šīs prasītās distances. Pašreizējā nostāja ir tāda, ka turpinām rādīt visas izrādes un iegūt maksimālo ieņēmumu apjomu, ņemot vērā arī to, ka cilvēki nesteidz pirkt jaunas biļetes. Ir masku un distances faktors, kas mazina interesi par biļešu iegādi.”

Kā jau ierasts, apmeklēt izrādes var tikai ar sadarbspējīgiem Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem. Papildus tam spēkā stājusies prasība arī izrādes laikā lietot deguna un mutes aizsegus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs norādījis, ka pretenzijas par šo prasību nevar būt iegansts atprasīt naudu par biļeti.

Savukārt par sēdvietas izmaiņām vai anulēšanu ikkatru skatītāju informēs biļešu administrators.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Noteikti arī ierobežojumi tirdzniecībā, pakalpojumos, ēdināšanā, kā arī kultūras jomā.

Kultūras jomā epidemioloģiskās drošības prasības paredz pārsvarā darbību “zaļajā” – drošajā režīmā, kad pasākumi un kultūras pakalpojumi klātienē būs sniedzami un pieejami tikai ar vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits kultūras pasākumos turpmāk noteikts līdz 1000 personām, un tas nedrīkst pārsniegt 60% aizpildījumu no pasākuma norisei paredzētās publiski pieejamās telpas platības. Tāpat pasākumos turpmāk starp sēdvietām būs jānodrošina distance, kā arī pasākumos iekštelpās jālieto mutes un deguna aizsegi. Noteikts arī, ka kultūras iestādes var strādāt no pulksten 6.00 līdz pulksten 21.00, tomēr teātra izrāde vai filmas seanss drīkst ilgt līdz beigām arī tad, ja tā beigsies, piemēram, pulksten 21.30, bet ne vēlāk par pulksten 23.00.

Jaunie nosacījumi attiecībā uz publiskiem kultūras pasākumiem stāsies spēkā pēc pārejas posma – tas noteikts līdz 18. oktobrim un attieksies tikai uz pasākumiem, kas izsludināti līdz 8. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti