Rīta Panorāma

Intervija ar Martu Kristiānu Kalniņu, Kārli Auzānu, Andri Dzeni, Emīlu Zilbertu un Armandu Treilihu

Rīta Panorāma

Jau rīt Lielā talka - aicina arī šķirot atkritumus

Grāmata par izcilu scenogrāfu - "Gunārs Zemgals. Uz un aiz skatuves"

Iznākusi ievērojamajam scenogrāfam Gunāram Zemgalam veltīta grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

25. aprīlī plkst. 14.00 Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē notiks grāmatas “Gunārs Zemgals. Uz un aiz skatuves” svinīga atvēršana, informēja Nacionālajā teātrī.

Gunārs Zemgals (1934-2018) būdams skatuves gleznotāja Arvīda Spertāla skolnieks, Nacionālajā teātrī sāka strādāt 1956. gadā un tam veltīja visu savu darba mūžu, viņš vairāk nekā 50 gadus bija teātra galvenais mākslinieks. 

Daudzpusīgs savā mākslā, artistisks raksturā, atklāts un sirsnīgs koleģiālās attiecībās, bezgala uzticīgs savam Nacionālajam teātrim – tāds darbabiedru atmiņās vēl joprojām ir mākslinieks, kurš gadu desmitiem veidojis teātra vizuālo tēlu un vairāku paaudžu skatītāju izpratni par skatuves mākslu.  

Gunārs Zemgals un Alfrēds Jaunušans
Gunārs Zemgals un Alfrēds Jaunušans

Grāmatā “Gunārs Zemgals. Uz un aiz skatuves” atainota mākslinieka darbības daudzveidība, reproducēti plakāti, skatuves maketi, scenogrāfijas skices, darba uzmetumi, kas ataino vairāku nozīmīgu iestudējumu tapšanu. Par Gunāru Zemgalu grāmatā izsakās viņa līdzgaitnieki – režisori, aktieri, uzveduma daļas darbinieki. Svarīga vieta arī paša mākslinieka atziņām par scenogrāfa darbu un atmiņām par gaitām Jaņa Rozentāla mākslas skolā. 

Izdevuma saturu apkopojušas un vizuālo koncepciju veidojušas Ilona Rubene,  Ingrīda Burāne, Rita Melnace un māksliniece Daiga Brinkmane. Grāmatu izdevis apgāds “Laika grāmata”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti