Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Rinkēviču par aktuālajiem ārpolitikas jautājumiem

Rīta Panorāma

Komponists Dmitrijs Šostakovičs – jokdaris un vizionārs - divos koncertos

Iznāk Latvijas baleta un dejas enciklopēdija. Intervija ar Guntu Bāliņu

Iznāk «Latvijas baleta un dejas enciklopēdija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas simtgades jubileja turpina atbalsoties tai veltītos īpašos grāmatu izdevumos, kas apkopo un saglabā mūsu valsts pastāvēšanas laikā radītās kultūras vērtības. Trešdien, 23. janvārī, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks "Latvijas baleta un dejas enciklopēdijas" atvēršanas svētki. Šī grāmata aptver informāciju par Latvijas pašreizējo daudzveidīgo dejas saimi tās krāšņumā un dažādībā.

Grāmatas autore, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore un baleta pedagoģe Gunta Bāliņa Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" stāstīja, ka pirmais ieskats Latvijas baleta vēsturē tapa jau 2006. gadā.

"Bet, tā kā ir pagājis jau ļoti daudz gadu, liels laika posms, ir lielas izmaiņas, ir daudz jaunu dejotāju, daudz jaunu seju. Līdz ar to bija doma veidot pilnīgi jaunu baleta un dejas enciklopēdiju, kurā būtu ietverts ne tikai balets, bet būtu ietvertas arī personālijas, kas saistās ar laikmetīgo, mūsdienu deju, deju kritiķi, deju komponisti, režisori, scenogrāfi, kostīmu mākslinieki. Vienvārdsakot ļoti plašs spektrs, kas saistās tieši ar deju un baletu Latvijā," teica Bāliņa.

Pēc viņas sacītā, enciklopēdija pamatā aptver informāciju par dejas vēsturi Latvijā, sākot no 1922. gada, kad dibināts Latvijas Nacionālais balets.

"Nedaudz arī pirms tam, bet pārsvarā no 1922. gada – viss, kas saistās ar deju un baletu Latvijā," teica grāmatas autore.

Enciklopēdija tapa aptuveni trīs gadu laikā, un materiālus tai arhīvos nemaz nebija viegli atrast. "Ir arī, ja tā var teikt, tādi nelieli caurumi, kurus nevarēja atrast nevienā arhīvā un arī ne pie pašiem dejotājiem. Ir kaut kādi gadi, kas būs izkrituši, bet fotogrāfijas ir gandrīz par visiem gadiem," teica Bāliņa.

Viņa atzina, ka var teikt – latvieši ir ne tikai dziedātāju, bet arī dejotāju tauta. Pēdējais gads dejas nozarē bijis īpaši aktīvs un dinamisks. To apliecina arī nesen notikušais deju lieluzvedums "Abas malas", bet tagad tiek piedāvāta Latvijas baleta un dejas enciklopēdija. Vēl viens nozīmīgs notikums – 29. aprīlī pirmo reizi tiks pasniegta Dejas balva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti