Kultūras ziņas

Izstāde "Karalis un vilki" Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Kultūras ziņas

Jūrmalas muzejā Lūses, Jansona un Ventiņas izstādes

Lidijai Pupurei – 80

Izdzīvo tikai tie, kam ir saknes zemē un debesīs. Aktrisei Lidijai Pupurei – 80

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izcilajai Dailes teātra aktrisei un skatuves runas pedagoģei Lidijai Pupurei 9. februārī aprit 80 gadi. Šogad atzīmējami arī 60 gadi, kas pavadīti uz skatuves. Plaši svinēt apaļo jubileju vienmēr elegantā un izsmalcināti pieticīgā aktrise Lidija Pupure šoreiz nevēlējās. Tomēr piekrita aicinājumam savā dzimšanas dienā tikties ar jaunajiem Latvijas Kultūras akadēmijas režisoru un aktieru kursa studentiem Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Tikšanās laikā neizpalika arī daži pārsteigumi gaviļniecei.

Ojārs Rubenis, sveicot aktrisi, teica:

"Nav daudz tādu aktieru, no kuriem tad, kad tu sēdi zālē, smaržo pāri skatuves rampai intelekts un inteliģence!"

Lidijas Pupures aktrises karjera Dailes teātrī iesākās spoži. Pēc leģendārās Dailes teātra 3. studijas absolvēšanas 60. gados teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa vadībā Lidija Pupure teātrī pārliecinoši iejutās vadošajās lomās. Teātra zinātniece Silvija Geikina skaidro: "Viņa prata savienot šo reālpsiholoģisko spēles manieri ar vispārinājumu, tādu zināmu grotesku. Viņa ir ļoti pazemīga un ļoti pieticīga. Un ļoti pacietīga. To esmu ievērojusi. Viņa ir ļoti daudzpusīga aktrise. Viņai sākums bijis ļoti spožs."

Tomēr lielai atzinībai aktrises dzīvei teātrī sekoja ilgs klusuma periods. Lomu bija maz, un tās pārsvarā bija skatuves otrā plānā. Pati Pupure sevi raksturo tā – "Man dievs nav devis dusmas. Es tikai saku – skumji!"

Aktrise atklāj: "Visa dzīve un katrs solis, katrs satiktais cilvēks un katrs notikums arī manā personīgajā dzīvē, tā jau nav paradīze! Tā ir dzīve!

Un, ja es sāktu stāstīt visu to, kam iets cauri, tas izskatītos diezgan drūmi. Bet, ja man būtu jādzīvo otrreiz, es neatsakos ne no kā."

Lidijas Pupures lomu saraksts pēdējos gados Dailes teātrī ir gana plašs. Saņemtas vairākas "Spēlmaņu nakts" nominācijas un balvas. Aktrise ir klātesoša ne tikai uz skatuves, bet arī aktīvi piedalās visos teātra procesos.

"Var just to attieksmi, kas ir tiešām no Smiļģa, no Pētersona, ko Lidija var pārnest," atzīst režisors Viesturs Kairišs. "Es domāju, ka mēs esam ļoti laimīgi, ka mums ir Lidija. Priecājamies par sadarbību. Viņa joprojām visās izrādēs sēž un visu laiku dod visiem pa pirkstiem. Arī mani stūros ķer. Viss notiek joprojām."

Kultūras akadēmijas students Ralfs Liepa uzsver: "Mani fascinē visvairāk domas dziļums un spēja to domu tik koncentrētā veidā pasniegt. Tik skaidri, vienkārši, dziļi."

"Izdzīvo tikai tie, kam ir saknes zemē, un, kā Zenta Mauriņa saka, arī saknes debesīs. Un, ja mēs šīs abas saknes saturam, nevar būt, ka tās nebaro," pauž jubilāre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti