Dienas ziņas

Noskaidroti konkursa "Gada jaunietis" uzvarētāji

Dienas ziņas

Pasaules koru olimpiādes atskaņu koncerttūre

Grāmata režisora Z.Ķestera piemiņai

Izdota grāmata režisora Zigurda Ķestera piemiņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par godu skolēnu teātra “Sprīdītis” izveidotāja, skolotāja un režisora Zigurdam Ķestera 80 gadu jubilejai, Valmieras Viestura vidusskolā atklāta grāmata “Sprīdītis laimīgajā zemē”. 

Grāmata sniedz ieskatu par skolēnu teātra 50 darba gadiem, tā attīstību un sasniegumiem, no kura izauguši arī šobrīd Latvijā vairāki pazīstami skatuves mākslinieki. Grāmata tapusi apkopojot absolventu atmiņas un dažādus preses materiālus.

Režisoram Zigurdam Ķesterim un viņa veidotā skolēnu teātra “Sprīditis” veltītās grāmatas atvēršanas svētki Valmieras Viestura vidusskolā aizritēja, atskatoties gan uz viņa veidotajām izrādēm, izspēlējot to fragmentus, gan ielūkojoties viņa teātra klases absolventu atmiņās.

“Viņa enerģija bija kaut kas neaptverams. Ar vārdiem viņš spēja gan pacelt debesīs, gan nogalināt. Un Ķestera slavenais skatiens. Man dzīvē vairs nav bail no spēcīga rakstura cilvēkiem.”

Zigurdu Ķesteri viņa draugi, kolēģi, tuvinieki un audzēkņi atceras kā spilgtu un spēcīgu personību. Viņa vislielākais talants bija spēja mīlēt, ne tikai teātri, bet arī savus skolēnus. Tieši tas, daudzuprāt, palīdzējis “Sprīdītim” kļūt par stabilu un visai teātra un kultūras dzīvei nozīmīgu vērtību.

“Viņš mēdza būt arī ļoti ass un skarbs, un dusmīgs bieži vien, bet neviens to neņēma ļaunā, jo visi juta viņa ārkārtīgo mīlestību. Es domāju, ka tas ir vislielākais Zigurda Ķestera talants,” uzskata viņa dzīvesbiedre Inese Ķestere.

“Tā ir romantika, tā ir tāda nesavtīga degsme, tā ir tāda mīlestība, tā ir pasaule pie kājām un visi ceļi vaļā. Zigurds bija tā ceļa sākumā,” stāsta Valmieras Drāmas teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis.

Tālivaldis Lasmanis, Akvelīna Līvmane, Jānis Kirmuška, Ģirts Ķesteris, Baiba Sipeniece un vēl daudzas citas Latvijā zināmas un mazāk sabiedrībā redzamas personības skolojušās pie Zigurda Ķestera.

Iedvesmu un radošumu no viņa smēlies arī Roberts Segliņš, kurš šobrīd turpina sava skolotāja darbu.

“Uz kādiem pamata postulātiem viņš šo teātri ir uzbūvējis, mēs tomēr cenšamies to pārmantot un arī cenšamies kaut ko pielikt klāt no sevis. Bet tas pamats paliek tāds, kādu viņš iedomājies šo teātri,” pastāstīja Valmieras Viestura vidusskolas teātra “Sprīdītis” režisors Roberts Segliņš.

Grāmatu “Sprīditis laimīgajā zemē” veidojis viņa audzēknis, vēlāk kolēģis, Valmieras Viestura vidusskolas pedagogs Māris Lapsiņš. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti