Kultūras ziņas

Vokālā performance "Virszeme, šīzeme, pazeme"

Kultūras ziņas

Neoklasiskā baleta iestudējums "Drakula"

Izaugsmes drāma Pētera Krilova režijā

Izaugsmes drāma Jaunajā Rīgas teātrī – «Dublinieši Miera ielā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uz Rīgu ir pārcēlušies īru literatūras klasiķa Džeimsa Džoisa romānu un stāstu varoņi un kādā kafejnīcā Miera ielā atklāj gan īru, gan latviešu raksturus. Un tas viss notiek uz Jaunā Rīgas teātra skatuves režisora Pētera Krilova iestudējumā “Dublinieši Miera ielā”, kas pirmizrādi piedzīvos 10. septembrī.

Pirms piektdien gaidāmās pirmizrādes Jaunajā Rīgas teātrī notiek pēdējie iestudējuma “Dublinieši Miera ielā” mēģinājumi. Īru literatūras klasiķa Džeimsa Džoisa romānu un stāstu varoņus režisors Pēteris Krilovs un dramaturgs Matīss Gricmanis ir novietojuši kādas īstas Miera ielas kafejnīcas replikā. Tajā sapulcējas personāži no romāniem “Uliss” un “Mākslinieka portrets jaunībā”, kā arī no stāstu krājuma “Dublinieši”.

Režisors Pēteris Krilovs skaidro: “Tur nav tāda šķirtne – kaut kādi veci laiki, Džoiss, 20. gadsimta sākums, Dublina. Ir gan – gan, – tā “lēkāšana”. Un tā “lēkāšana” ir tas, kas mums visiem – aktieriem, man, dramaturgam Matīsam Gricmanim – patika, ka mēs to varam atļauties.”

Šo “lēkāšanu” izspēlē aktieri, kas brīžiem ir Džoisa varoņi, brīžiem ierindas latvieši, brīžiem viņi paši kā Guna, Vilis, Baiba vai Matīss.

Kā atzīmē aktrise Baiba Broka:

“Šī izrāde ir arī par aktiermeistarību – kādā veidā mēs pārtopam, lai tā pāreja ir ļoti plūstoša un skatītājs pat dažkārt nesaprot – vai tā ir Baiba, vai tas jau ir tēls? Tas ir tas uzdevums – ieslīdēt tēlā trausli, maigi, plūstoši.”

Rezultātā Baibai Brokai šajā iestudējumā sanāk izspēlēt trīs varoņus. Tāpat tā ir aktiermeistarības pārbaude arī jaunajiem JRT aktieriem. Vienu no centrālajiem tēliem Stefanu Dedalu atveido Matīss Ozols, kurš par savu varoni saka: “Viņš mēģina saprast gan to, kas ir mīlestība, gan to, kas ir attiecības ar ģimeni, kādas ir viņa attiecības ar mākslu, ar tēvu. Protams, risinot šos jautājumus, veidojot lomu, es šos jautājumus risināju arī pats sev.”

Džoisa varoņi ir dzīves pieredzējuši un attiecībās tiecas atrast savu vietu sabiedrībā un sabiedrības vietu sevī. Īpaši, ja darbības centrā ir jauni cilvēki. Nereti šajās ainās ielaužas humors un pašironija. Tomēr šis stāsts nav komēdija.

“Tā ir drīzāk izaugsmes drāma,” spriež režisors Krilovs. “Bet tas arī Džoisam ir “Mākslinieka portrets jaunībā”. To mēs paņēmām, tas ir karkass – mākslinieka tapšana, kā no jauna cilvēka viņš veidojas par mākslinieku. Bet tur ir sabāzts viss kopā, ko tik vien grib.”

“Dublinieši Miera ielā” pirmizrādi piedzīvos piektdien, 10. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti