«Īstā sālsmaize» Nacionālajā teātrī piedzīvojusi pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aktieri mājas čībās un priekšautos, smaržo rasols un pīrāgi, skan stāsti un dziesmas, birst smiekli un asaras. Tā var raksturot Latvijas Nacionālā teātra aktieru kopdarbu – koncertu “Īstā sālsmaize”, kas 17. septembrī piedzīvoja pirmizrādi.

Jau uzreiz, pārkāpjot Latvijas Nacionālā teātra slieksni, skatītājs nokļūst iestudējumā, ar ko 102. sezonā durvis ver Lielā zāle. Koncerta “Īstā sālsmaize” komanda sasveicinās ar katru, dezinficē, fotografējas. “Īsto” tradīcijai ir jau vairāk nekā 10 gadu, taču pirmo reizi “īstie” rosās uz Lielās zāles skatuves, kas skatāma gluži kā rokzvaigžņu koncertos – ar 360 grādu vērienu. Bet no tās virmo rasola un pīrāgu smarža.

“Man liekas, ka ļoti labi var just to brīdi, ka gan aktieri, gan skatītāji ir noilgojušies viens pēc otra, un dabūjām kārtīgu ballīti.

Gan aizkustināja, gan padancot un dziedāt līdzi,” par redzēto stāstīja pirmizrādes skatītāja Biruta Elīza.

Kā atceras Nacionālā teātra direktors, aktieris un režisors Jānis Vimba, ideja par “īsto” iestudējumiem radusies jau ļoti sen: “Ka – mēs varam dziedāt, ko gribam, un varam stāstīt stāstus no sevis, un tas varētu būt interesanti cilvēkiem.”

“Es gribu uzsvērt, ka visi, kas atradās uz skatuves, spēlēja mūziku vai gaismoja, – visi ir režisori, dramaturgi, idejas autori, līdzautori,” piebilda Vimba.

Sākumā kopdarbā tapuši stāstāmie stāsti, kas ņemti iz dzīves, un tikai tad spēlmaņi piemeklējuši muzikālos stāstus. Un šī ir tā reize, kad notiek burtiska un simboliska atkailināšanās skatītāju priekšā.

“Ja grib pa īstam pietuvoties tuvu, tuvu, tad mēs laižam tuvu, tuvu,” norādīja aktrise Dita Lūriņa. “Arī viens par otru mēs daudz ko uzzinām, daudz ko varbūt saprotam, ko mēs esam nojautuši kādā citā darba procesā. Tas ir iepazīt tuvāk, īstāk.”

Pirmizrādes skatītāja Ilze pēc “Īstās sālsmaizes” atzina:

“Ilgi nebija redzēts un dzirdēts kaut kas tik ļoti, ļoti brīnišķīgs, tur bija gan jautrība, gan dvēselei, visam noskaņojumam, tieši šajā laikā tas bija ļoti vajadzīgs.”

Savukārt skatītāja Elizabete uzsvēra: “Sen nebija bijusi šāda ballīte teātrī, un man liekas, ka visi tā ļāvās un tā gribējās to darīt, visi rausās augšā. Tas bija brīnišķīgi. Sēdēju ložā, bet es redzēju – balkonā bija dejas, viss notika, visi dziedāja.”

Koncertā "Īstā sālsmaize" piedalās: Dita Lūriņa, Madara Bore, Mārtiņš Egliens, Madara Botmane, Liene Sebre, Līga Zeļģe, Mārtiņš Brūveris, Jānis Āmanis, Andris Daņiļenko, Romāns Bargais, Raimonds Celms, Uldis Siliņš, Kārlis Reijers, Juris Hiršs, Kaspars Zvīgulis, Gundars Grasbergs, Normans Bārbals, Valdis Zilveris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti