Interaktīva izrāde kā bankets. Skrundas muižā pirmizrādi piedzīvojis «Tetris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai Latvijā popularizētu interaktīva un impresīva rakstura izrādes un mākslas pasākumus, Liepājā jauni un radoši cilvēki izveidojuši kultūras platformu “Mikropole”. Un aizvadītās nedēļas nogalē Skrundas muižā pirmizrādi piedzīvoja tās pirmais iestudējums “Tetris”. Izrādes darbība norisinās neierastā gaisotnē, kurā ir nojauktas robežas starp skatītājiem un skatuvi.

Skrundas muižas zāle, kurā pulcējas stāvizrādes “Tetris” skatītāji, iekārtota banketam, un cilvēkiem laika īsināšanai tiek piedāvāti dzērieni un uzkodas. Un tad ikviens zālē esošais kļūst par daļu no izrādes. Režisors Gustavs Zālītis saka – ''Tetris'' ir ar akcentu pateikts vārds ''teātris'', un izrāde skatītāju ierauj banketā pēc kādas pirmizrādes, ļaujot piedzīvot klātesamību dažādām aizkulišu intrigām, sarunām par neveiksmēm, naudu, augsto mākslu un plašpatēriņa preci. Aktieri maina savu atrašanās vietu, staigājot no viena galdiņa pie cita, veidojot ne tikai savstarpējus dialogus, bet iesaistot arī skatītājus. 

“Tetris” ir ceļojošā izrāde, kas radīta neatkarīgajā kultūras platformā “Mikropole”. Tajā apvienojušies Liepājas Universitātes Rakstniecības un kultūras vadības studenti, topošie aktieri un jauno mediju mākslinieki. Tās idejas autors, scenārists un režisors ir Gustavs Zālītis, kurš šobrīd studē rakstniecību.

“Šī ideja ir veidot imersiju teātri Latvijā, ir atsevišķi režisori, kuri ar to nodarbojas un citas teātra trupas, bet neviens to nav izveidojis par kultūras platformu.

Jo imersija, attiecīgi cilvēku iesaistīšana, darbojas ne tikai teātra formātā, bet ir arī plānā to attīstīt dažādos citos virzienos,” skaidro Gustavs Zālītis.

Izrādē “Tetris” piedalās ne tikai topošie profesionālie aktieri, bet arī amatierteātra “Projekts” dalībnieki. Par izrāžu norises vietu izvēlētas muižas, lai rosinātu skatītājus vairāk uzzināt arī muižu vēsturi. Zināms, ka izrāde būs redzama Liepājā, Padurē, Priekulē un Kazdangā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti