Intars Rešetins iestudējis radioteātra uzvedumu «Svešie jeb Miļeņkij ti moj»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 20. līdz 24. aprīlim Latvijas Radio 1 klausītājiem piedāvā Radioteātra pirmatskaņojumu – godalgotās latviešu rakstnieces Janas Egles stāstu krājuma “Svešie jeb Miļeņkij ti moj” iestudējumu, ko režisējis Intars Rešetins. Tas skanēs ik vakaru pulksten 22.05 un būs pieejams arī mājaslapā Latvijasradio.lv. Uzvedums ir režisora Intara Rešetina debija Radioteātrī.

Iestudējuma dramatizējuma autori ir Dzintars Tilaks un Intars Rešetins, lomās – Indra Briķe, Vita Vārpiņa, Artis Robežnieks, Veronika Plotņikova, Intars Rešetins un Grēta Rešetina. Skaņu režisore Kristīne Zolotorenko.

„Svešie jeb Miļeņkij ti moj” veido emocionāli spraigi astoņi stāsti, kas nosaukti galveno varoņu vārdos – Margarita, Haralds, Aļevtina, Sandris, Teofils, Adrians, Veronika un Kerija. To secība uzvedumā ir smalki savīta un intriģējoša. Lai arī sākotnēji var šķist, ka šie ir savstarpēji nesaistītu cilvēku dzīvesstāsti, tomēr klausītājs ātri vien var saprast, ka tie ir savienoti, tikai vēl nav nojaušams, kā un caur ko.

 „Cilvēkam visvairāk nepieciešama tuvība, otrs cilvēks – māte, bērns, mīļotais, draugs. Īstas, dzīvas un jutīgas saites, kas cieši tur vienu pie otra un dod spēku otru atbalstīt,”

teica rakstniece Jana Egle.

„Šie stāsti ir par satrūkušajām saitēm, par svešajiem, kuri īstenībā ir tuvi, un viņu likteņiem. Kādam ir jāsaņem drosme spert pirmo soli pāri laikiem, pāridarījumiem un vainas apziņai,” paskaidroja rakstniece.

Iestudējuma režisors Intars Rešetins pastāstīja: „Rakstniece Jana Egle brīnišķīgi un saprotamā valodā emocionālu stāstu sēriju savij vienā veselumā.

Nav noslēpums, ka viens no maniem favorītiem pasaules dramaturģijā ir Florians Zellers, un, jāatzīst, ka Jana Egle šo darbu ir sarakstījusi līdzīgā formulā, rēbusā vai puzlē,

saliekot astoņus stāstus vienā ciklā, kurā iegūstam gan realitātes, gan “flashback” jeb retrospekcijas iespēju. Tie aizved mūs pie cilvēku likteņiem, jūtu dabas, sāpīgām un emocionālām, un arī priecīgām, laimes pilnām atmiņām. Aktieriem šis ir dzīvs materiāls, brīnišķīga iespēja „peldēties”! Kopā ar skaņu režisori Kristīni Zolotorenko esam izveidojuši, ceru, klausītājiem patīkamu radio seriālu, kas mums visiem būs mazs notikums, dzīvojot mūsu mīļajā Latvijā, jo šie likteņstāsti skar mūs pašus. Sveiciens autorei, sveiciens visai iestudējuma komandai un klausītājiem! Šajā uzvedumā bija gods strādāt kopā ar  izciliem aktieriem. Uz tikšanos Radio ēterā!”

Dramatizējuma autors Dzintars Tilaks atzina, ka Radioteātrim ir paveicies gan ar iespēju iestudēt saturiski un emocionāli piesātinātu latviešu literatūras darbu un autores atbalstu, gan arī ar radošo komandu – lieliskiem aktieriem, kas spēj svešu problēmu, sāpi un pārdzīvojumu ticami padarīt par savu. „Arī iestudējuma process ir bijis gana interesants,” teica Tilaks, „Intars Rešetins ir tik ļoti iededzies! Pat pēc iestudējuma ieraksta pabeigšanas turpina vēl  to papildināt, sacīdams: “Es jūtu, ka jābūt kaut kam dikti labam!”.”

Stāstu krājums “Svešie jeb Miļeņkij ti moj” apbalvots ar Liepājas kultūras balvu,  ticis nominēts Latvijas Literatūras gada balvai un sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”. Jana Egle ir vairākkārtēja Prozas lasījumu laureāte, prozā debitējusi ar stāstu krājumu „Gaismā”, kas saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu. „Svešie jeb Miļeņkij ti moj” ir rakstnieces otrais stāstu krājums.

Intars Rešetins ar iestudējumu “Svešie jeb Miļeņkij ti moj” debitē Latvijas Radio kā audioteātra režisors. Līdz šim guvis pieredzi vairākos Radioteātra iestudējumos kā aktieris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti