Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Prezidenta vizīte ASV

Pirmo reizi Latvijā Valmieras teātrī top Bulgakova "Meistars un Margarita"

Indra Roga izaicina teātra publiku ar Mihaila Bulgakova «Meistaru un Margaritu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Režisore Indra Roga teātra publiku izaicina ar slaveno Mihaila Bulgakova darbu “Meistars un Margarita”. Režisore pati sarežģīto darbu, no kura var izvilkt daudzas satura līnijas, arī dramatizējusi. Pirmizrāde jau 2. oktobrī uz Valmieras teātra Lielās skatuves.

Jau vēstīts, ka Mihaila Bulgakova "Meistars un Margarita" Indras Rogas režijā būs viens no centrālajiem notikumiem uz Valmieras teātra Lielās skatuves. Tāpat tas būs pirmreizējs notikums ne tikai Valmieras teātrī, bet visā Latvijas teātru dzīvē, jo „Meistars un Margarita” Latvijas teātros līdz šim nav iestudēts.

Režisore Indra Roga, iestudējot Bulgakova "Meistaru un Margaritu", līdz pamatiem izpētījusi romāna tapšanu, pirmavotus un vēsturiskās sakritības. Režisorei ir sava versija - darbu viņa apzīmējusi kā Volanda jeb sātana evaņģēliju.

"Tieši šis Meistara garadarbs, kas ir tapis ļoti ciešā līdzautorībā ar Volandu, ir jaunais Volanda evaņģēlijs, ko viņš vēlas laist pasaulē un aizstāt ar to četrus esošos," stāsta režisore, "un pasludināt savu patiesību par to, kas tad īsti bija Kristus."

Nedaudz pārveidota, scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša skatuves telpa turpina Bulgakova varoņu dzīvi, ar kuriem skatītājs jau iepazinās izcilajā izrādē “Zojkina kvartira” arī Rogas režijā.

"Man šķiet, ka Bulgakovs ārkārtīgi spēlējas ar šķietamo un apelē pie cilvēka iedziļināšanās spējas un sapratnes, ko tad īsti tas Volands tur pasaka un ko īsti izdara, kaut vai atbildēt uz jautājumu, kāpēc Volands ir ieradies savu balli svinēt tieši Maskavā, nevis kaut kur citur," turpina režisore.

Pirms pirmizrādes 2.oktobrī plkst. 13 Valmieras teātris rīko tikšanos ar teātra zinātnieci Silviju Radzobi, kura dalīsies pārdomās par Mihailu Bulgakovu un viņa slaveno romānu. Iepriekš Latvijas Radio viņa atzina, ka "Meistara un Margaritas" iestudējumu gaida ar lielu nepacietību.

"Man Bulgakovs ir ļoti tuvs autors. Lasu par viņu lekciju kursu universitātē un esmu uzrakstījusi vairāk nekā desmit rakstus. No vienas puses, šo materiālu labi pārzinu, bet, no otras puses, mani ļoti interesē, kā šo materiālu uztver un saprot citi, tajā skaitā teātra mākslinieki. Man šķiet, ka šis romāns ir arī milzīga pārbaude teātrim visplašākajā nozīmē. Ne tikai tehniskā un profesionālā nozīmē, bet arī - vai un cik daudz no pasaules sarežģītības un neviennozīmības teātris ir spējīgs paņemt un atrast līdzekļus, lai to parādītu. Domāju, ka tā ir visa latviešu teātra pārbaude - kādā līmenī ir latviešu teātris. Vai tas ir spējīgs paņemt kaut ko vairāk nekā tikai sižetu. Es ceru, ka ir, jo citādi tā būtu bezatbildība - ņemt šo romānu," pauž Silvija Radzobe.

Silvija Radzobe par izrādi "Meistars un Margarita"
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Izrādes kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, komponists – Emīls Zilberts, horeogrāfe – Inga Raudinga, gaismu mākslinieks – Igors Kapustins, bet vokālais pedagogs un konsultants pareizticības mūzikas jautājumos – Maksims Ļaščenko.

Lomās: Jānis Znotiņš, Ivo Martinsons, Elīna Vāne, Tālivaldis Lasmanis, Imants Strads, Mārtiņš Meiers, Kārlis Neimanis, Rihards Jakovels, Ieva Puķe, Krišjānis Salmiņš, Januss Johansons, Ivars Vanags, Arnolds Osis, Kārlis Freimanis, Māris Bezmers, Ģirts Rāviņš, Mārtiņš Liepa, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Rūta Dišlere, Ilze Lieckalniņa

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti