Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izstāde "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle" Rīgas Biržā

Dramaturģisko vēlēšanu vakari DDT

Ilgtspējība, izglītība, drošība – kas par to sakāms dramaturgiem? DDT notiek «Dramaturģisko vēlēšanu vakari»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ilgtspēja, izglītība un ārējā drošība – tās esot tēmas, kas visbiežāk izvirzās priekšvēlēšanu kampaņās. Par tām "Dirty Deal Teatro" tapuši "Dramaturģisko vēlēšanu vakari", kuros skatītājiem iespējams novērtēt deviņu dramaturgu idejas un pavisam kodolīgu teātra pieredzi.

Kamēr partijas un politiķi vēl spodrina tēlu pirms 1. oktobra, "Dirty Deal Teatro" norisinās "Dramaturģisko vēlēšanu vakari". Tajos dramaturgiem bija uzdevums izveidot materiālu 20 minūtes garai teātra pieredzei ar diviem trīs aktieriem, un gatavā izrādē kopā ar režisoru tam bija jāpārtop 36 stundu laikā. Idejai atsaucās deviņi dramaturgi.

Dramaturģe Diāna Kondraša atklāj: "Man sāka likties, ka, iespējams, ir kaut kādas idejas un vērtības, kuras nav pārstāvētas šobrīd tajā, ko es varu izlasīt lielākajā daļā priekšvēlēšanu programmu, un tad man likās, ka varbūt ir iespējams meklēt kaut kādus risinājumus dramaturgos."

Ilgtspējība, izglītība, ārējā drošība – tās ir tēmas, no kurām dramaturgiem bija jāizraugās saistošākā. Pirmajā "Dramaturģisko vēlēšanu vakarā" trīs teātra pieredzes un uzmanības centrā "ilgtspējības" tēma.

Par vienu no tām stāsta aktieris Jānis Kronis: "Tā ir vairāk tāda nosacīti performance, nevis gluži izrāde, kur ir diezgan daudz improvizācijas un negaidītības elementu. Bet, skatoties uz drīzo vēlēšanu prizmu, droši vien tas ir jautājums, ko tu uzdod sev, ko tad šī brīža pozīcija un opozīcija ir izdarījusi, piemēram, atkritumu apsaimniekošanas virzienā."

Dramaturģe Anna Belkovska skaidro: "Mans galvenais mērķis bija uzsvērt kaut kādu paaudžu maiņu un to, kā varbūt cilvēki, kuri vairs tik ilgi neatradīsies uz šīs zemes, bieži vien atsakās atlaist grožus un arī rīkojās ļoti savtīgu iemeslu vadīti. Kā arī bija svarīgi uzsvērt to, kā tās dažādās puses ir nespējīgas veidot dialogu."

Režisors Valters Sīlis stāsta, ka viņam patīk īsa formāta darbi arī kā skatītājam. Viņš sadarbojās ar dramaturģi Aivu Birbeli un pats skaidro, ka viņa uzdevums bija būt palīgam, kurš "sadzird, uzdod jautājumus, smejas, sajūt, kur ir tie smiekli, kur tie pietrūkst".

Pirmo "Dramaturģisko vēlēšanu vakaru" apmeklētāja Diāna Sūna teic: "Tēma – ļoti aktuāla, interesanti bija redzēt, cik dažādi tomēr mēs uztveram šo tēmu un cik dažādi arī dramaturgi viņu redz. No TV šova uz ģimenes raidījuma spēli līdz pat kārtīgām partiju vēlēšanu debatēm, vienpersoniskām šajā gadījumā. Izpildījums bija tas, kas man bija visinteresantākais un kāpēc es šeit atnācu."

Izglītības tēmai veltītais "Dramaturģisko vēlēšanu vakars" paredzēts 23. augustā, bet pēc nedēļas – dramaturgu skatījums uz ārējo drošību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti