Gada apskati

"Gada apskats"

Gada apskati

Kultūras gada apskats (ar surdotulkojumu)

Kultūras gada apskats

Ilgošanās un tikšanās – 2021. gada spilgtākie notikumi teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laikā, kad teātra žanrs sabiedrībai kļuva attālinātāks un daudziem māksliniekiem meta iekšējās motivācijas izaicinājumu, teātros meklēja jaunus formātus, kā satikt savu skatītāju. Ilgi gaidīto tikšanos nespēja aizēnot nedz garās rindas pie teātru ieejām, nedz stikla sienas un distance starp skatītājiem.

Kad teātru durvis apmeklētājiem bija slēgtas, režisors Valters Sīlis ar savu radošo komandu "Dirty Deal Teatro" izveidoja interaktīvu klausāmizrādi "Noklausies". Nokļūstot izrādē, skatītājiem tika dota iespēja iejusties kāda padomju laika Valsts Drošības dienesta darbinieka ādā, kas noklausās sarunas starp cilvēkiem, kas turēti aizdomās par pretvalstiskām darbībām. Savukārt Latvijas Radio1 klausītājiem bija iespēja iepazīties ar režisora Intara Rešetina debiju Radioteātrī – astoņu sēriju audio seriālu "Svešie jeb miļeņkij ti moj".

Gada sākumā profesionālajos teātros, neskatoties uz valstī noteiktajiem ierobežojumiem, darbs turpinājās. Jauniestudējumus atrādīja iekšējās pirmizrādēs un bez skatītājiem. Tā pavasarī Latvijas Leļļu teātrī tapa izrāde "Kiosks", kuras pamatā ir mākslinieces Anetes Meleces animācijas filmiņa un ilustrāciju grāmata par kioska pārdevēju Olgu. Tas ir stāsts par cerībām, draudzību un arī vientulību. Lai gan izrādes iecere radusies sen, dramaturģe Ance Muižniece norādīja uz materiāla aktualitāti pandēmijas laikā – varone Olga ir izvēlējusies pašizolēties labprātīgi.

Teātri durvis skatītājiem vēra vien vasaras sākumā un pārsvarā tā saucamajā "zaļajā" režīmā, ļaujot izrādes apmeklēt skatītājiem ar Covid-19 sertifikātiem. Pie teātriem veidojās garas rindas, bet tas nemulsināja pēc teātra mākslas noilgojušos skatītājus.

Kā viena no pirmajām pie skatītājiem nonāca režisora Gata Šmita dīvainā komēdija Jaunajā Rīgas teātrī "Krizantēmas". Par sievietes lomu Anglijas provincē pirms simts gadiem izrādē vēsta Sandra Kļaviņas un Baibas Brokas spēlētās māsas, kas apsēstas ar reliģiskiem pasākumiem un literatūru. Savukārt Dailes teātrī stāstu par mazpilsētas cilvēku sarežģītajiem likteņiem, vēlmēm un cerībām sākt visu no jauna izrādē "Zemdegas" iestudēja režisors Dmitrijs Petrenko. Regīnas Ezeras viens no labākajiem darbiem Justīnes Kļavas dramatizējumā savu tikšanos ar skatītājiem Dailes teātra lielajā zālē sagaidīja teju pusgadu pēc iestudējuma slēgtas pirmizrādes mazajā zālē.   

Savukārt Ģertrūdes ielas teātrī atjaunotās Latvijas vēstures garākās Saeimas sēdes stenogramma režisoru Andreju Jarovoju un viņa komandu iedvesmoja radīt politiskās satīras izrādi, kuras forma ir īpaši izstrādāta skaņu partitūra. "Nasing spešal" ir stāsts par Saeimas sēdi pirms 13 gadiem. Latviju tolaik skāra pasaules ekonomiskā krīze. Sēdē pieņemtie likumi būtiski ietekmēja sabiedrības dzīvi un uzticību valdībai. 

Noticēt neiespējamam un pakļauties maģijas spēkam, piedzīvojot instinktu virsroku pār prātu, košā un teju maģiskā iestudējumā, Viljama Šekspīra vienā no fantastiskākajām lugām "Sapnis vasaras naktī" Latvijas Nacionālā teātra publikai piedāvāja režisors Elmārs Seņkovs. 

Turpinot izcelt klasiskās vērtības ar 18. gadsimta beigās sarakstīto Frīdriha Šillera romantisko traģēdiju "Ferdinands un Luīze", režisores Ditas Lūriņas režijā tapa Nacionālā teātra sezonas sarežģītākais iestudējums. Stāstu par divu mīlētāju pretošanos sabiedrības aizspriedumiem un cilvēku viltum galvenie varoņi uz skatuves izdzīvo mūzikas, gaismas, dejas un akrobātikas pasaulē.

Humors, absurds, pārsteidzoša aktierspēle un grandiozas dekorācijas – tā varētu raksturot Dailes teātra iestudējumu "Degunradži". Tā pamatā pasaulslavenā rumāņu izcelsmes franču dramaturga Ežēna Jonesko luga, kas pēc ungāru režisores Ildiko Gāšpāras ieceres pārtapusi par laikmetīgi aktuālu darbu un runā par eksistenciālām bailēm, manipulēšanu ar cilvēkiem, vairākuma viedokļa uzspiešanu un sevis zaudēšanu.

Par vienu no aizvadītās sezonas nozīmīgākajiem notikumiem izvērtās Dailes teātra 100. sezonas jubilejas svinības, kurās par centrālo pasākumu kļuva Māras Zālītes jaunākās lugas "Smiļģis" vērienīgs iestudējums Viestura Kairiša režijā. Svinības, kas bija iecerētas jau pērnā gada novembrī, tika atliktas. Bet "Smiļģa" svinīgā pirmizrāde skatītājus pulcēja vien vasaras beigās. Izrāde "Spēlmaņu naktī" tika pie Gada izrādes titula. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti