Labrīt

Aviācija - "vārti” vīrusu ienākšanai Latvijā. Kā lidostas un "airBaltic" mazina riskus?

Labrīt

Antons Pacejs radījis inovatīvu pārvadu mikromobilitātes transportlīdzekļiem

Laila Kirmuška Leļļu teātrī iestudējusi pasaku "Īkstīte" par labestības spēku un draudzību

«Īkstīte» Leļļu teātrī – stāsts par nepadošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Hansa Kristiana Andersena pasaka “Īkstīte” piedzīvos pirmizrādi Latvijas Leļļu teātrī. Lailas Kirmuškas režijā pasaka iestudēta ģimenēm ar bērniem no 3 gadu vecuma. Tas ir stāsts par labestības spēku, draudzību un spēju nepadoties grūtību priekšā. Leļļu teātra komanda izrādē pieskaras dzīves cikliskumam, un režisore norāda, ka Andersens vienkāršajā pasakā par ziedu meitenīti ir ielicis tik daudz, ka tā uzrunā gan pieaugušo, gan bērnu.

“”Īkstīte” Leļļu teātrī nav pirmo reizi, es pati spēlēju “Īkstītē” pirms pāris gadiem kā aktrise, un man vienmēr ir licies apbrīnojami – šī mazā trauslā meitene, kas dodas tādos piedzīvojumos un nesalūst,” stāsta iestudējuma režisore Laila Kirmuška

Leļļu teātra aktrise un režisore Laila Kirmuška sava jaunā iestudējuma centrālo tēlu Īkstīti raksturo kā labi koptu augu – mīlētu, lolotu un izaugušu par skaistu ziedu, kas nesalūst nedz lietū, nedz vējā, nedz salā. Pasaka skar, no vienas puses, it kā mazas, no otras – ļoti lielas tēmas, tāpat kā pati Īkstīte.

Režisore skaidro: “Tas ir ļoti svarīgi, ko mēs ieliekam kā pamatu bērnam – lai nedara pāri otram, kas ir šajā pasaulē, lai ciena otru kā cilvēku, kā dzīvu radību. Tas ir ļoti būtiski, un tā ir mazā Īkstīte, viņa nesalūst, pat ja viņa nokļūst vētrā, viņa ir kapāta no kurmja, no krupja, no visiem, bet viņa ir sīksta un izdzīvo.

Turklāt ko es un visi var mācīties no viņas – viņa netur ļaunu prātu. Viņa pagriežas, un kādā brīdī viņai draugi dod roku un atbalstu, un galu galā viņa izkļūst no tām situācijām. Tas ir apbrīnojams stāsts.

Andersens ir ielicis tik daudz tajā vienkāršajā pasakā par Īkstīti, kas ir pasaka gan pieaugušajiem, gan bērniem.”

Izrādei mūziku radījis Kristaps Krievkalns un dziesmu tekstus sarakstījis Valdis Pavlovskis. Kirmuška piebilst, ka tas Andersena pasaku pārvērtis dvēseli vēl aizraujošākā piedzīvojumā.

Pasakā trauslajai ziedu meitenītei nākas atrast sevī pacietību, izturību un drosmi, tiekoties ar rijīgajiem zirnekļiem, trakajām ozolvabolēm, mantrausīgo kurmi vai nejauko krupi, kā arī Īkstītei ir kāds īpašs draugs. Daudzos pasakas tēlus izrādē atveido vien divi teātra aktieri - Lienīte Osipova un Miķelis Žideļūns.

Savukārt Leļļu teātra māksliniece Anita Znutiņa-Šēve izrādes vizuālo tēlu veidojusi, kā simbolisku dzīvības koku.

“Īkstīte” Lailas Kirmuškas režijā tapusi ģimenēm ar bērniem no 3 gadu vecuma un pirmizrādi piedzīvos 6. martā Latvijas Leļļu teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti