Kultūras ziņas

Izstāde un lasījumu cikls "Exodus"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Igauņu un latviešu jaunās dramaturģijas festivāls

Igauņu un latviešu dramaturģijas minifestivālu atklāj ar izrādi par Kauņas mafijas gangsteri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajās dienās "Dirty Deal Teatro", sadarbojoties ar Igaunijas skatuves mākslas centru "Vaba Lava" un Igaunijas teātra aģentūru, norisinās jaunās dramaturģijas minifestivāls. Programmā iekļautas gan latviešu, gan igauņu dramaturgu jaunākās lugas. Kā pirmo festivālā izrādīja režisora Valtera Sīļa izrādi "Man bija brālēns".

"Dirty Deal Teatro" dramaturģijas minifestivālu rīko, lai iepazīstinātu latviešu skatītājus ar Igaunijā tapušām latviešu režisoru izrādēm, kā arī igauņu dramaturgu lugām Latvijas režisoru iestudējumos. Festivālu atklāja režisora Valtera Sīļa iestudējuma "Man bija brālēns" pirmizrāde. Lugas centrā dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces patiess stāsts par attiecībām ar savu brālēnu, kurš bija Kauņas mafijas gangsteris. Viņi kopā uzauga, bet brālēnu 27 gadu vecumā nošāva.

"Rasa uzrakstīja ļoti detaļām bagātu stāstu. Un man liekas, ka tas ir arī mūsu paaudzes stāsts," par darbu saka režisors Valters Sīlis.

Stāsta notikumi atspoguļo vēl topošās dramaturģes un viņas brālēna pieaugšanu 21. gadsimta sākuma notikumu fonā. Režisors šo darbu dēvē par lekciju-izrādi ar dramatiskām ainām un uzsver, ka darbs ir par cilvēkiem, kurus mēs mīlam: "Tās ir tādas attiecības, ko mēs daudzi varam apskaust. Ne vienmēr starp radiniekiem mēs atrodam tik atšķirīgus, bet tomēr domu biedrus."

Izrāde ir tehniski sarežģīta. Aktieri ar video attēla palīdzību rada notikumu scenogrāfiju, kas savukārt skatītājiem liek justies kā kino seansā. Aktieru šķietami attālinātais dialogs kļuva iespējams, pateicoties daudzu stundu filmēšanas horeogrāfijas mēģinājumiem.

"Viņi spēlē kopā, bet viņiem nav iespēja vairs ieskatīties acīs. Viņiem vairs nav iespēja būt kopā. Tādēļ tas ir kā sapnis, kā filma. Filmas ir kā sapņi. Teātris ir drusku reālāks," skaidro Valters Sīlis.

Iestudējumā galvenos varoņus atveido aktieri no Igaunijas, un izrāde ir igauņu valodā, ar subtitriem latviešu valodā.

Šo izrādi latviešu skatītājiem tuvākajā laikā vairs nebūs iespējams redzēt. Bet minifestivāla programmā 29. aprīlī vēl būs skatāms Elmāra Seņkova iestudējums "Divas garāžas", savukārt 30. aprīlī gaidāmi igauņu jaunāko lugu lasījumi, ko iestudēs jaunie režisori Sabīne Ozoliņa un Henrijs Arājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti